d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Læserbrev: Mennesket ofres for kæmpevindmøller

24. januar 2019 - kl.9:37 - af:

Vindmøller 600x250

Redaktionen har modtaget følgende læserbrev fra Vibeke Stensgaard:

Det enkelte menneske ofres for kæmpevindmøller

Med ordene ”grøn energi, verdenstemperaturen stiger, eller se det i helikopterperspektiv” gælder det enkelte menneskes tarv ikke, når det drejer sig om

kæmpevindmøller på 7 etagers højde eller højere.

Kæmpevindmøller som medfører, at der er familier der får deres opsparing i form af deres hjem ødelagt med deres nye ”nabos” susende lyd: Den lyd der frembringes når vingerne går forbi tårnet på vindmøllen, eller af en dyb summen fra møllens generator, der går gennem kroppen, så familiernes nattesøvn bliver ødelagt. Hvilket gør deres hus eller ejendom usælgeligt.

Som et plaster på såret kan der søges om kompensation for tabt ejendomsværdi. Dog skal denne ses i lyset af, at hen over de 20 år jeg eksempelvis, har haft mit hus, vil en værditabskompensation på 100.000 kr. svare til 5.000 kr. om året. Hvilket jo er ingenting, hvis mit liv i min bolig bliver ødelagt af støj fra en kæmpevindmølle. Samt det ikke dækker værditabet af min bolig, der bliver nabo til en gigant vindmølle.

Det er som om, kommunerne og staten er villige til at ofre deres borgere i de områder hvor kæmpevindmøller skal stilles op. Eller som om vi er i krig, og her må man regne med tab.

Er vi det? Den enkelte borger op imod Goliat, i form af en kæmpeindustri bestående af vindmøllespekulanter.

Vindmølleindustrien navngiver de områder, hvor der påtænkes at opstilles vindmøller f.eks Gårestrup, Gjurup eller Hjortnæs 2 for at sløre, hvor det reelt er, møllerne kommer op.

Det er ikke alle lokale i området, der er informeret, før det første informationsmøde er overstået. Her deltager kommunen sammen med sælger, og alt bliver forherliget, ikke et ord om ulemperne. De lovbestemte støjgrænser er også tilpasset vindmølleindustrien og støjmålinger inde i huset, er i huse der er nybygget, men hvor mange ejendomme på landet, er isoleret som et nybygget hus?

Når kæmpevindmøllerne først snurrer, er der ingen vej tilbage. De står der måske de næste 50 år.

Så kan man vælge at købe andele i en vindmølle, dette kunne virke som en god ide. Men hvis mit eller medlemmer af min families liv, ødelægges af støj enten via luft eller jord fra min nye ”nabo”.  Så har den grønne energi ingen værdi. Eller skal jeg sige, at min familie og jeg ofrede os for den grønne omstilling? Æret være vores minde?

Ej at forglemme det er en industri, hvor der skal tjenes penge, mange penge. Om vi vil det eller ej, så blæser det ikke hele tiden, men i Danmark har vi bestemt, at vindmølleindustrien har magten. Dette fordi det handler om arbejdspladser og eksport.

Vi undgår pt. ikke at kraftværkerne skal producere strøm, når vinden ikke blæser. Derfor burde Danmark satse på mere end på èn hest og støtte andre nytænkende energiformer.

Det kræver en stor indsats at sætte sig ind i den industri der omhandler vindmøllegiganter, og det er ikke hyggelig læsning. Det har de færreste lyst til. Men hver gang en kæmpemølle skal op, skal deres naboer, dvs. det enkelte menneske, forholde sig til sin nye vindmøllenabo, om de vil eller ej. Den eneste måde de har mulighed for at blive hørt, er at gå sammen i grupper, for at råbe det lokale byråd op.

Vindmølleindustrien vil gøre alt for at overdøve det enkeltes menneskes holdning, eller den oplevelse andre har med kæmpevindmøller som nabo. For vi er i krig, og kampordet er ”grøn”.

For mig handler det om, at hvert enkelt menneske skal kunne træffe et valg. Et valg som ikke er farvet af penge, og en industri der tromler hen over det enkelte menneske ved udsigten til penge.

Oprindeligt var møller på 150 meters højde eller mere, aldrig tænkt til at skulle være på land, men på vand.

Vores folketing valgte at give tilskud, på betingelse af generatorstørrelsen i møllerne, og dermed blev de møller der skulle være på vand til landvindmøller. Ellers havde møllerne sikkert været mindre: størrelser som ville have passet bedre ind i landskabet.

Så det handler ikke om, man er for eller imod grøn energi, men om hvor store industrianlæg vi skal have i det åbne landskab. Det enkelte menneske som er eller skal være nabo til disse industrianlæg, skal have et reelt valg. Ud fra reelle oplysninger bygget på fakta, og ikke af industriens egne oplysninger, der er farvet af penge.

Men 179 medlemmer af folketinget og vores lokale politikere er villige til at der kommer ofre – deres egne vælgere, det enkelte menneske – ofres for industrianlæg i det åbne landskab, hvor ordene “grøn energi” er hellige.

Vibeke Stensgaard
Løkkensvej 335,
Hjørring

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion