d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Økologer rykker på klima-kampen – kom til ØKOdag

14. april 2019 - kl.10:09 - af:

A ØKO

Klimahandling er det helt centrale i FN’s verdensmål nr. 13.

Et af de mål, der skal sikre en bæredygtig udvikling af vores klode frem mod år 2030.

Danske økologiske landmænd er blandt de bedste i Europa til at fremstille råvarer med lavt klimaaftryk, men der er stadig meget at tage fat på.

Landbruget står for en betydelig del af den samlede drivhusgasudledning i Danmark og for at leve op til kravet om, at vi i Danmark er klimagasneutrale i 2050, skal landbruget reducere udledningen væsentligt.

Der er flere typer klimagasser i spil hos de økologiske mælkeproducenter. Når økologen kører ud på marken og kører økologisk grovfoder og strøelse ind til dyrene, så brænder maskinerne fossilt brændstof af, som udleder CO2. Når køerne gumler på kløvergræs og grovfoder, så opstår der metan i dyrenes fordøjelse og i dyrenes gødning. Og når gødningen og andre planterester fra landbruget bliver omsat, og når jorden dyrkes og drænes, så frigives der lattergas til atmosfæren.

Ordet økologi udspringer netop af at holde hus med ressourcerne, og mange økologer er derfor i fuld gang med at lette klimaaftrykket i forhold til dyrene, til maskinpark og til dyrkning af jorden. Det er forskelligt, hvor økologerne tager fat.

I Økodagsværternes gårdbeskrivelser kan du læse mere om, hvordan landmændene arbejder med at reducere klimaaftrykket på den enkelte gård.

Hvad er ØKOdag?

Økodag er en festdag! Og det er en af årets mest populære familieoplevelser. Tag din familie med ud på landet søndag den 14. april. Her kan I være med til at lukke øko-køerne på græs, for første gang efter en lang vinter i stalden. Det foregår præcis kl. 12.00. På gården er der smagsprøver på økologiske mejeriprodukter og rig mulighed for at smage, røre og lugte til økologien.

Glæd jer til en sjov og lærerig oplevelse på et økologisk landbrug.

Kom med til Økodag i dag søndag 14. april 2019 – 10.00-14.00

Mere end én million gæster har været med til at lukke de økologiske køer på græs siden den første Økodag løb af stablen i 2005.

I 2018 var 232.000 danskere med til at fejre øko-køernes forårsfest på adskillige gårde i hele landet. Øko-køerne lukkes ud på det friske forårsgræs præcis klokken 12.00, efter at have lunet sig i stalden hele vinteren.

Vi er mange, der gerne vil se øko-køerne danse.

Gårdene har åbent fra 10.00 til 14.00.

Inden øko-køerne lukkes ud kl. 12.00, kan du gå en tur ind i stalden for at hilse på dem.

Økodag gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Løgismose og Hansens Mejeri.

Find en ØKO-gård nær dig.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion