d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Pensionister giver travlhed hos nordjyske fysioterapeuter

11. juni 2019 - kl.8:06 - af:

Fysioterapi TV2nord 600x250

Flere ældre vil forblive fysisk aktive, og det betyder, at de nordjyske fysioterapeuter har fået travlt.

Der er oftere kø i venteværelserne hos de nordjyske fysioterapeuter, end det tidligere var tilfældet. På fem år er antallet af konsultationer ved fysioterapeuterne i Region Nordjylland steget med 100.000, og det er særligt personer over 70 år, som er skyld i stigningen.

– Vi har fået en generation af hopla-pensionister, der vil være aktive, selvom de er godt oppe i årene. Samtidig er der blevet mange flere ældre, og de to ting til sammen kan virkelig mærkes hos vores medlemmer, siger Gitte Nørgaard, der er nordjysk regionsformand for Danske Fysioterapeuter.

Danske Fysioterapeuter oplyser i en pressemeddelelse, at der fra 2013 til 2018 er sket en stigning på 50 procent i antallet af patienter i aldersgruppen over 70 år.

Lægerne henviser flere
I faktiske tal betyder det, at 266.393 personer over 70 år ifølge data fra Danmarks Statistik besøgte en fysioterapeut i Region Nordjylland i 2018 mod 175.938 fysioterapeutbesøg fra samme aldersgruppe i 2013.

– I takt med, at der bliver mere og mere evidens for træning som behandling af en lang række sygdomme, så henviser lægerne også flere og flere. Min klare forventning er, at det vil blive endnu mere fremover. Der bliver forsket meget mere i effekten af fysioterapi, end der gjorde tidligere. For mange patienter er træning en vigtig del af behandlingen – og så har det ikke de bivirkninger, som medicinsk eller kirurgisk behandling har, siger Gitte Nørgaard.

Det er særligt patienter, som lider af artrose, der har glæde af fysioterapi som behandling. Lidelsen, der tidligere var kendt som slidgigt i knæet, blev ofte forsøgt behandlet med et kirurgisk indgreb, men forskning har vist, at træning giver patienterne bedre resultater.

Patienter betaler regningen
Gitte Nørgaard mener dog ikke, at sundhedssystemet har fulgt med tiden på dette område.

– Det er et problem, at operation stadig er gratis for patienterne, mens de skal betale størstedelen af regningen selv, hvis de går til fysioterapeut. Operationer er ovenikøbet væsentligt dyrere end træningsforløb. Det betyder, at vi som samfund kommer til at betale mere for en behandling, der er dårligere, siger Gitte Nørgaard.

Den nordjyske regionsformand for Danske Fysioterapeuter opfordrer derfor politikerne i regionsrådet og i de nordjyske byråd til at se nærmere på, om der bør ændres praksis på dette område.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion