d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"David Nielsen: Første nordjyske modtager af ”Årets Guld Harald”

9. juli 2019 - kl.8:47 - af:

Guldharald prisen 600x250

David Nielsen nuværende ligatræner i AGF kåret som den første modtager af fodboldprisen ”Årets Guld Harald” i Frederikshavn.

Siden Guld Haralds død 11. August 2015 (73 år) – er han blevet hædret i sin fødeby Frederikshavn.

Først i oktober 2016 med navngivningen af Harald Nielsen Plads på forpladsen ved Arena Nord i

Frederikshavn, og den 9. juli 2018 blev der rejst en 2 meter høj statue i bronze af Harald Nielsen på pladsen.

Statuen er lavet af den nordjyske kunstner Christian Svendsen fra Aalbæk.

Fortsættelsen af hædringen kulminerede i dag den 8. juli med den første kåring af “Årets Guld Harald”, en fodboldpris som gives til en person, hold eller klub med relation til Nordjylland og som gerne må have haft et internationalt perspektiv.

Prismodtageren fik en kontakt belønning på kr. 25.000 skænket at Spar Nord fonden og en miniudgave af statuen i bronze til en værdi af ligeledes 25.000 skænket af Rudi og Harald Nielsen Holding.

Prisen blev uddelt i forbindelse med åbningen af den store internationale fodboldturnering Cup No. 1 i Frederikshavn – hvor alle deltagerne i forbindelse med indmarch – marcherede forbi den flotte statue af Harald Nielsen.

Årets prismodtager blev den nuværende Ligatræner i AGF DAVID NIELSEN

David Nielsen er opvokset i Skagen – spillede fire år som ungdomsspiller i Frederikshavn f.I., inden han som 17-årig skrev professionel kontrakt med OB. Efterfølgende har David Nielsen spillet 4 år i FC København (108 kampe og lavede 36 mål) – Han nåede også at spille for de engelske klubber Grimsby, Wimbledon og Norwich City for efterfølgende at vende retur til Danmark i 2003 hvor han skrev kontrakt med AAB, for hvem han nåede at spille 40 ligakampe og score 17 mål. Han sluttede sin aktive karriere i Norske Brann i 2010.

Derefter startede en trænerkarriere først som assistenttræner i Norge og efterfølgende cheftræner for ligaklubben Strømgodset 2014-2015.

I 2015 vendte David igen mod Danmark og blev Cheftræner for Lyngby BK som han først førte op i ligaen og året efter fik Lyngby Bronzemedalje med Davis som træner.

I 2017 blev David hentet til AGF efter fyringen af Glenn Riddersholm og i sidste sæson opnåede AGF vel en af de bedste sæsoner i mange år stadig med David Nielsen som cheftræner.

Når den nye sæson går i gang i juli måned, bliver det David Nielsens tredje sæson i cheftrænerstolen i AGF.

Harald Nielsen

Harald Nielsen spillede alle sine ungdoms år i Frederikshavn f.I. Og i 1959 var han som kun 17-årig med til at føre Frederikshavn op i den bedste liga – 1. Division. Samme år debuterede Harald Nielsen på det danske landshold – stadig kun 17 år og den dag i dag stadig den yngste debutant på et dansk fodboldlandshold.

I 1960 deltog det danske landshold i OL i Rom med Harald Nielsen som den store spiller, og Harald proklamerede inden OL, at holdet gik efter OL GULD – deraf tilnavnet Guld Harald. Danmark fik OL sølvmedalje med Harald Nielsen som topscorer med 6 mål.

Harald Nielsen opnåede kun at spille 14 landskampe og scorede 15 mål, da man ikke kunne spille på landsholdet når man var professionel.

Efter hjemkomsten fra OL blev Harald Nielsen professionel som en af de ganske få danskere i italienske Bologna, for hvem han nåede at spille ialt 157 kampe for og lavede 81 mål (1961-1967) og to år i træk blev han topscorer i den stærkeste liga Serie A.  I 1964 blev Bologna tilligemed Italienske mestre.

Sidenhen blev Harald Nielsen solgt til Inter (på det tidspunkt var Harald Nielsen verdens dyreste fodboldspiller), ligesom han også nåede at optræde for Sampdoria inden han i 1971 måtte indstille sin karriere i 1970 som følge af store rygproblemer.

Efter endt fodboldkarriere startede Harald Nielsen med succes sin egen import virksomhed med italienske lædervarer sammen med Rudi Nielsen.

I 1992 – 1997 var Harald Nielsen desuden bestyrelsesformand for FC København, og fortsatte indtil 2006 som alment bestyrelsesmedlem og blev FCK’s første æresmedlem. Harald Nielsen blev i 2010 optaget i fodboldens Hall of Fame.

Arena Nord Frederikshavn

Frederikshavns store idræts- og kulturcenter, som ligger lige ved siden af Frederikshavn Stadion, hvor Harald Nielsen spillede, og derfor er statuen placeret der.

Arena Nord har hvert år over 500.000 gæster til store idrætsstævner – kulturarrangementer – messer samt møder og konferencer. Arena Nord har i alt 6 håndboldbaner – 30 badmintonbaner – mødelokaler til alt mellem 10 og 1.500 personer og har i alt 26 fuldtidsansatte medarbejdere, som knokler for at være med til at sætte Frederikshavn på landkortet både nationalt, men også internationalt, for derved at være med til at skabe vækst i Frederikshavn Kommune.

Arena Nord blev indviet februar 2005 og har et bygningsareal på 15.000 m2. Arena Nord har bl.a. været vært for Nordic Fight Night by Team Sauerland hele 7 gange – Arrangeret MMA med Mark O. Madsen i spidsen, været værter for VM i Kvindehåndbold med Norsk hjemmebane.

I 2020 skal Arena Nord være omdrejningspunkt for Special Olympics idrætsfestival for psykisk handicappede, ligesom Arena Nord 29. Januar – 3. Februar 2020, bliver stedet hvor Danmark for først gang skal arrangere VM kval i Floorball for mænd – hvor hele 2 puljer spilles i Arena Nord.

Til dagligt er Arena Nord også hjemmebane for Vendsyssel Elite Badminton som igennem de sidste 10 år har været med til at præge den Danske liga, og som til den kommende sæson er blevet forstærket at Camilla Rytter Juhl – Christian Pedersen og Jan Ø. Jørgensen.

Guldharaldprisen 400x600

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion