d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Krydderurter og lægeplanter – gammel overtro eller…?

5. august 2019 - kl.12:08 - af:

lægeplanter plantemedicin free pic 600x250

Kom i morgen, tirsdag den 6. august, med på magisk vandring i museets gamle urtehave ved Vendsyssel Historiske Museum

– den smukkeste plet i Hjørring by.

Mennesket har i årtusinder anvendt urter og planter mod sygdomme, skader og skavanker.

I Kina blev der allerede 3000 år f. Kr. lavet optegnelser over lægeplanter og i år 1600 f.Kr. berettes der om lægeplanter på gamle ægyptiske papyrusruller.

Hippokrates grundlage mere end 1000 år herefter den vestlige lægekunst.

Munkene grundlagde de første klostre i Danmark i middelalderen, hvor de bragte lægeplanter med sig, som de dyrkede i klosterhaverne.

Klostrene fik deraf stor betydning for sygdomsbehandling, og her må særligt fremhæves: Hildegard von Bingen, som var tysk nonne, lægekyndig, komponist, digter, teolog og mystiker. Hildegard von Bingen udviklede urtemedicin-kure, som senere skulle vise sig at være virksomme.

En række af de gamle lægeplanter har ikke haft en beviselig effekt og brugen af dem kan tilskrives ren overtro og sort magi.  Andre mere eller mindre giftige planter har haft en kraftig og udrensende effekt, og blev anset for at kunne drive sygdomme ud af kroppen.

I museets gamle urtehave, kigges der på krydderurter og lægeplanter. Hvordan troede man de virkede og er der noget om snakken.

Det bliver en tur med masser af dufte og smagsindtryk, krydret med facts og røverhistorier.

Urtehaven
I 1929 blev en del af Sindal gl. Præstegård genopført i museumshaven, og i forbindelse med indvielsen af denne blev det besluttet at anlægge en urtehave foran præstegården.

Farmaceut Egerstad fra Brønderslev og stadsgartner Nielsen fra Hjørring fik til opgave at lave et anlæg bestående af lægeplanter, som indtil Reformationen hovedsageligt havde været dyrket i klosterhaver af munkene og senere anvendt af kloge koner og mænd som folkemedicin.

I 1941 lavede C. Th. Sørensen en samlet plan over hele museets haveanlæg incl. urtehaven. Det er i denne forbindelse, at buksbomhækken bliver plantet. Søren Carl Theodor Marius Sørensen (24/7-1893-12/9-1979) var sin tids førende danske gartneruddannede landskabsarkitekt og regnes i dag blandt verdens mest fremtrædende. Han fornyede havekunsten ved at lade sig inspirere af den moderne billedkunst samtidig med at han mere end nogen anden rettede sit fags opmærksomhed mod den sociale virkelighed. Han var blandt andet stor tilhænger af, at børn skulle have lov til at udfolde sig på egne præmisser. Disse tanker formulerede han i bogen ”Parkpolitik i sogn og købstad” i 1931.

Omfanget af C. Th. Sørensens virke er enormt og hans mere end 2000 projekter spreder sig meget vidt. Blandt hans arbejdes kan nævnes: Århus Universitetspark, De runde haver i Nærum, Egeskov urtehave og de geometriske haver i Herning.

I haven er der rig mulighed for at nyde en medbragt madkurv, spise en is, læse en bog, måske gå på museum eller bare nyde de smukke omgivelser.

Det sker: Vandring i museets gamle urtehave

Hvor: Vendsyssel Historiske Museum, Museumsgade 5, 9800 Hjørring

Hvornår: Tirsdag den 6. august kl. 19.00-21.00
Mødested: Vendsyssel Historiske Museum, Museumsgade 5, 9800 Hjørring
Turleder: Lars Danielsen, Skoletjenesten ved Vendsyssel Historiske Museum

Arrangementet er gratis.

Madkurv

Det er muligt at bestille en lille madkurv med 3 stk. dejlige håndmadder, som kan nydes i museumshaven.

Madpakken kan bestilles på mail:  gth@vhm.dk – eller ved at ringe til museumsbutikken på tlf. 3038 8653

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion