d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Tyskland forbyder Roundup – Danmark bør følge trop

8. september 2019 - kl.8:08 - af:

Roundup 600x250

Den tyske regering har netop meldt ud, at landet vil gennemføre et forbud mod den omstridte sprøjtegift Roundup.

Danmarks Naturfredningsforening vil have Danmark til at følge trop.

I juli var det Østrig, som ville indføre et forbud mod glyphosat, som er aktivstoffet i den omstridte

sprøjtegift Roundup.

Nu er turen kommet til Tyskland, som allerede nu vil begynde at indfase et forbud mod sprøjtegiften glyfosat.

Forbuddet skal i første omgang gælde brug af glyphosat på offentlige arealer, private haver og naturområder, og fra 2023 skal der være et totalforbud mod sprøjtegiften.

Jubel hos Danmarks Naturfredningsforening

Hos Danmarks Naturfredningsforening jubles der over den tyske forbud, som ifølge foreningen vi betyde et endeligt for sprøjtegiften i 2023. Præsident Maria Reumert Gjerding, forventer nu at den danske regering vil følge efter Østrig og Tyskland og indføre et forbud.

– Glyphosat er et af de mest udbredte og anvendte sprøjtegifte i hele verden. Den konventionelle planteavl har gjort sig afhængigt af glyphosat. Det findes overalt i vores natur, siger Maria Gjerding og fortsætter

– Den findes i maden i supermarkedet, og vi kan måle det i vores krop og i vores børns urin. Det har i årevis været mistænkt for at være kræftfremkaldende, og det burde allerede have være forbudt for mange år siden, siger hun.

Præsidenten håber, at den danske regering vil følge det forbud:

– I Danmark har vi fået en regering og et politisk flertal, som bryster sig af at de vil gøre Danmark til et grønt foregangsland. Derfor bør vi selvfølgelig bakke fuldt op om Tyskland og allerede nu begynde at indfase et forbud mod glyphosat.

Ifølge præsidenten bør Danmark allerede nu indføre et straksforbud mod al brug af glyphosat i private haver og på offentlige arealer, forbyde brug af glyphosat inden høst på alle afgrøder og så skal Danmark følge Tyskland forbud fra 2023.

Østrig vil som første EU-land forbyde glyphosat

Fakta om Glyphosat

  • Det er aktivstoffet i den meget brugte sprøjtegift Roundup.
  • EU valgte i slutningen af 2017 at forlænge godkendelsen af glyphosat i fem år. Dermed løber den nuværende godkendelse frem til 2023.
  • Verdenssundhedsorganisationen WHO har betegnet stoffet som sandsynligvis kræftfremkaldende, men i EU har fødevareagenturet EFSA konkluderet, at det er sikkert.
  • Stoffet er ligeledes godkendt i Danmark af miljøstyrelsen. Alligevel er der inden for de senere år udbetalt store erstatninger fra producenten Bayer til brugere af midlet, som har fået konstateret kræft.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion