d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Nordjyllands GULD-tjener hedder Jasmin fra Hjørring

6. oktober 2019 - kl.12:21 - af:

Jasmin 600x250

Smilet er stort og smittende – og det forstår man godt.

20 årige Jasmin Obenheimer Mørch, som bor i Hjørring og til daglig er i fuld sving med sin tjeneruddannelse hos Bryghuset Vendia – har netop deltaget i det Nordjyske Mesterskaber for Tjener- og Kokkeelever.

– Jeg er da mega, mega stolt over at det blev mig, der vandt det hele, fortæller en meget glad Jasmin.

– Det var en helt fantastisk dag også selvom det var en hård dag, hvor der skulle huskes på utroligt mange ting og detaljer.

Mesterskabet indeholder flere praktiske og teoretiske sektioner, som eleverne skal mestre i løbet af den 7 timers lange test, noget man på ingen måde kommer sovende til.

Jasmin skulle bl.a. dufte til flere forskellige vine og udfra duften fortælle dommerne hvilken drue og druetype vinen var lavet på.

Herefter trak hun et kort, som krævede 12 foldede servietter på maks. 15 minutter samt at lægge dug på et bord via en helt særlig teknik der gør at bordbenene ikke ses… her var jeg rimeligt presset fortæller Jasmin.

Prøven var langt fra færdig – efter druer, dug og servietter skulle Jasmin kreere drinks og efterfølgende forklare dommerne om både valget af sammensætningerne, sirupper og alkoholer.

Så skulle der dækkes bord til 6 personer incl. blomster og pynt – samt ej at forglemme en meget vigtig detalje – “mis-en-place” – som er en terminologi mange tjenere og kokke kender. Oversat er det vel noget som; alt på sin plads.

– Inden jeg går ind til gæsterne, har jeg på et lille bord planlagt, struktureret og klargjort alt det jeg skal bruge inde ved bordet under hele min servering, forklarer Jasmin.

Organisering er en vigtig ting for en professionel tjener. Det skaber ro og overblik i et ellers stresset og travlt miljø.

Så blev det tid til den endelige servering/finale på hele dagen. Selskabet ankommer og det hele går i gang.

Jasmin hælder champagne op, dekanterer vine, serverer alle retter, præsenterer alle retterne, husker at gå med uret rundt om bordet, serverer for damen først, taler godt med gæsterne, har handsker på når der røres ved bestik mm, husker nye servietter – har styr ALT – fordi ALT bliver set og vurderet af dommerne.

Festmenuen afsluttede Jasmin med at skære oste til ved bordet samt anrette dem og præsentere dem. Hun vidste på forhånd ikke, hvilke oste hun skulle præsentere ud af de 25 oste, de skulle kunne udenad – det blev først oplyst inde ved bordet.

Under hele seancen kunne klassekammerater, famile, venner og kollegaer følge med. Alle gæsterne var på en måde rammet inde i  et gastronomisk teater, det var ret flot fortæller Jasmin – og der kunne de så går undt og kigge på, mens de hyggede sig med kaffe og drikkevarer.

Fordi Jasmin løb med GULDET, så er hun direkte kvalificeret og udtaget til Danmarks Mesterskabet som løber af stablen i København til marts 2020.

– Det glæder jeg mig allerede vildt meget til, slutter en stolt Jasmin, som selvfølgelig går efter at bringe guldet til Hjørring igen.

Jasmin 400x600

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion