d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"FESTIVAL: Portvins-bølgen skyller ind over Nordjylland

3. november 2019 - kl.10:23 - af:

portvin free pic 600x250

November-måned bliver kulminationen på flere måneders arbejde og forberedelser i portvinens tegn for Nordjysk Vinimport.

Nordjysk Vinimport fylder nemlig 10 år.

Det hele startede i 2009 efter et utal af ferier i Portugal, hvor kærligheden for portugisisk vin tog form.

Siden da er porteføljen af vin og delikatesser stødt vokset, og Nordjysk Vinimport har i dag mere end 100 forskellige produkter i sortimentet.

Der findes vine fra alle de største vinregioner i Portugal og en komplet vifte af alle vintyper. Firmaet importerer i dag vine direkte fra 8 forskellige producenter i Portugal.

10-året for Nordjysk Vinimports grundlæggelse har allerede budt på en lang række spændende aktiviteter for det lille firma i Sæby.

Året har været spækket med utallige deltagelser på vinfestivaler og messer rundt om i hele landet – lige fra Aarhus Portvinsdag, Portvinsmessen i Roskilde, Aalborg HK ́s Vinfestival, Nordjysk Vinfestival i Brønderslev, Ribe Vinfestival, Portvinsfestival i Vejle, Vinfestival på Sønderskov Slot – og slutter af med Aalborg Vinfestival, Odense Portvinsmesse, Portvinsfestival på Børsen i København, og selvfølgelig
Nordjysk Port- og Hedvinsfestival i Sæby.

Herudover turnerer Nordjysk Vinimport også land og rige rundt for at promovere sine portugisiske kvalitetsvine og specialiteter på diverse markeder og smagninger i firma- regi og for private selskaber. På hjemmesiden har Nordjysk Vinimport ligeledes en række fødselsdagstilbud hver eneste måned i løbet af 2019.

Nordjysk Port- og hedvinsfestival

Jubilæumsåret vil også blive fejret med igangsættelsen af en Portvin- og Hedvinsfestival, som bliver den største af slagsen i Nordjylland.

Festivalen finder sted lørdag den 9. november 2019 på Sæby Søbad.

”Vi har længe gået med disse tanker, ikke mindst fordi vi selv deltager på de fleste portvinsfestivaler rundt om i Danmark, hvortil der er meget stor søgning.

Vi mangler et lignende initiativ i Nordjylland, da portvin har vundet stort fodfæste på det danske marked”, forklarer Nordjysk Vinimports ejer, Jørgen Hyttel.

Danmark er det 7. største marked (salg i Euro) for portvin på verdensplan. I 2018 importerede Danmark portvin for i alt ca. 114 mio. kr., hvilket var en 14,2% stigning i forhold til året før. Danmark havde den 2. største fremgang blandt alle portvinsmarkeder på verdensplan. Portugal solgte tæt på 1,76 millioner liter portvin til det danske marked i 2018. Danmark har det 5. største forbrug af portvin med 0,3 liter pr. indbygger. Sidst men ikke mindst er Danmark det største eksportmarked (salg i Euro) for premium portvin pr. indbygger – kun overhalet af hjemmemarkedet Portugal.

Af gode grunde er det danske marked nu blevet en stor prioritet for bl.a. Portvinsinstituttet (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto – IVDP), som godkender kvaliteten af alt portvin som sælges og samtidigt promoverer portvin rundt om i hele verden. I foråret 2019 blev det første hold af udenlandske vin-professionelle certificeret af IVDP som ”Certified Port Educator”. De skal agere, som Portvinsinstituttet forlængede arm ude på de respektive markeder. Anders Hyttel – én af arrangørerne af Nordjysk Port- og Hedvinsfestival og søn af Nordjysk Vinimports ejer, Jørgen Hyttel, var på dette kursus og blev den første dansker med denne fornemme titel.

Portugal har desuden mange andre typer hedvine af høj kvalitet og med stort potentiale på det danske marked – deriblandt Carcavelos, Licor de Ginja (kirsebærlikør), Licoroso, Madeira, Moscatel do Douro og Moscatel de Setúbal. Det er af den grund, at det er blevet besluttet at organisere en festival, som spreder sig over alle typer hedvine fra Portugal.

Der vil blive mulighed for at smage på over 80 forskellige hedvine fra Portugal. Vinimportører og vinhandlere vil præsentere gæsterne for mere end 20 kendte og mindre kendte hedvinsmærker.

Borges, Conceito, Cossart Gorden, CTX, Ermelinda Freitas, Ferreira, Graham ́s, Henriques & Henriques, José Maria da Fonseca (Alambre og DSF Private Collection), Magalhães, Martha ́s, Messias, Niepoort, Pacheca, Quinta da Prelada, Quinta das Tecedeiras, Quinta de Marrocos, Quinta do Javali, Quinta do Noval, Quinta do Tedo, Regis Causa, Taylor ́s, Valriz, Vista Alegre og Warre ́s.

Gæsterne får muligheden for at møde følgende udstillere: Adelino, Hyggevin, Mac Y, Mit Hjem, Risgaard Vinhandel (Vinspecialisten), Vin-Gaven.dk, Vinho.dk, Vinshoppen (Skjold Burne) og værterne fra Nordjysk Vinimport.

Udover de mange smagsprøver på port- og hedvine vil der også være smagsprøver på chokolade, oste og slagtervarer fra lokale specialforretninger – deriblandt Emilievejs Slagterforretning (Frederikshavn) og Torvets Kaffe og Chokolade (Sæby).

På dagen vil der være rig mulighed for at købe port- og hedvine med hjem til særlige festivalpriser, og der tilbydes en opbevarings- og leveringsservice for at gøre det så nemt og bekvemt for gæsterne.

Billetter kan købes på Nordjysk-vinimport.dk til de 2 smagerunder, som er fra kl. 13-15 og fra kl. 16-18.

Prisen er 249,- kr for 2-timers smagning, og 400 kr for begge smagerunder. Kapaciteten er maks 175 gæster til hver smagerunde.

Følg optakten til festivalen på dens Facebook-side bl.a. med en masse konkurrencer. Se også en lille appetitvækker om festivalen på YouTube HER.

Nordjysk Portvinsklub 

Der er efterhånden mange portvinsklubber rundt om i Danmark, men det er desværre aldrig lykkedes nordjyderne at oprette noget lignende, selvom potentialet tydeligvist er til det. Derfor ønsker Anders og Jørgen Hyttel at gøre brug af Nordjysk Port- og Hedvinsfestival som springbræt for dannelsen og promoveringen af en officiel Nordjysk Portvinsklub.

Der er indtil videre oprettet en lukket Facebookgruppe ved navn Nordjysk Portvinsklub, hvor interesserede kan tilmelde sig.

Det påtænkes, at klubben samles 4-6 gange pr. år og ikke nødvendigvis samme sted, men muligvis på rotation mellem de udbudte lokaler rundt om i Nordjylland. Facebook-gruppen kan ligeledes anvendes til a foreslå/tilbyde mindre og mere spontane smagninger, som f.eks. BAB (Bring A Bottle), PAW (Port After Work) eller lignende.

Portvinsjulekalender 2019

Det er samtidigt 3. år, at Nordjysk Vinimport sammen med Vin-Gaven i Vodskov udvikler og sælger den populære Portvinsjulekalender gennem mere end 80 vin- og specialbutikker rundt om i hele landet. Det er blevet til mere end 20.000 julekalendere på de 3 år.

Julekalender-projektet kører stort set non-stop hele året rundt. Anders Hyttel – søn af Nordjysk Vinimports ejer, Jørgen Hyttel – starter allerede i de første måneder af året med at finde de portvine, som skal med i årets julekalender.

Anders er bosiddende i Porto og formår gennem sit store netværk i den portugisiske vinbranche at samle 24 nye og helt forskellige portvine år efter år. 2019-udgaven har portvine med fra 8 anerkendte portvinshuse og repræsenterer 15 forskellige portvinstyper.

Danskernes forventning til portvinsjulekalenderens indhold bliver højere og højere med årene, så det er med stor tilfredsstillelse, at dette års kalender byder på portvine med en gennemsnitsalder på over 10 år, samt fra populære kategorier såsom Colheita, Late Bottled Vintage og Tawny med alder.

I foråret begynder indsalget af julekalenderen til det store netværk af vin- og specialbutikker, som Nordjysk Vinimport og Vin-Gaven har oparbejdet gennem årene. I starten af juni-måned bliver produktionen af miniature-portvinene så sat i gang i Portugal. Det er en omstændig proces, da produktionen og eksporten af al portvin skal godkendes af det såkaldte portvinsinstitut (IVDP).

Parallelt hermed udfærdiger Jørgen Hyttel det grafiske layout på julekalender-æsken, som har til hensigt at fortælle historien bag portvin i billeder. Det bliver herefter trykt på den special-producerede æske, som en danske emballage-leverandør har udviklet til dette formål tilbage i 2017.

Portvinen lander så i Danmark i starten af september-måned, hvor de små miniature-glasflasker skal pakkes ned i kalender-æsken. Det hele foregår på pakkelageret i Vodskov, som projektpartner Morten Kristensen fra Vin-Gaven styrer. Den lokale Lions Club Hammer Bakker har igen i år tilbudt deres frivillige hænder i forbindelse med pakningen, hvorved der gennem julekalender-projektet går en god skilling til de mange gode formål, som Lions Club støtter.

Fra midten af september kommer de første kalendere på markedet. Fra 1. december af kan man følge afsløringen af julekalenderens indhold på facebook.com/portvinsjulekalender og portvinsjulekalender.dk, hvor man bl.a. kan læse mere om dagens portvin, portvinstypen, og producenten, samt få tips om portvinens opbevaring, servering og gastronomiske anvendelse.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion