d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Hvordan er det nu lige med juletræet og bæredygtighed?

1. december 2019 - kl.11:10 - af:

Hvert eneste år høster danske juletræsproducenter 11,5 millioner juletræer.

Men hvad betyder juletræsproduktionen for den danske natur, og hvilket juletræ er egentlig mest bæredygtigt?

I 1808 fik Danmark sit allerførste juletræ. Det blev tændt på Holsteinborg Gods på Vestsjælland.

Siden da er juletræet blevet en fast tradition i de danske stuer i december måned. Men der går en lang proces forud for, at det kan stå i vores stuer med lys, pynt og stjerne på.

Frøene til træerne bliver samlet fra grankogler og skal herefter stå i planteskole i fire år, før det kan komme ud på marken. Det tager mellem otte og ti år, fra et frø bliver sået, til der står et juletræ, som vi kender dem.

Umiddelbart kan man tænke, at et juletræ er et juletræ, men det er langt fra tilfældet. Der findes forskellige sorter, forskellige måder at dyrke træerne på, og mange andre ting man kan tage højde for, når man køber et juletræ. Du finder de gode råd længere nede på siden.

En juletræsplantage er ikke natur

80 procent af alle danske juletræer bliver dyrket på landbrugsjord, mens de resterende 20 procent dyrkes i skov. Selvom juletræerne vokser i skoven, så er det begrænset, hvor meget natur, der er.

– Træerne bliver aldrig særlig gamle, og der er meget højere brug af kemi, end der ville være i en almindelig skov. Derudover er der slet ikke noget naturligt økosystem. Juletræer i skoven skal betragtes som en landbrugsproduktion, forklarer skovpolitisk rådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening Nora Skjernaa Hansen.

Danske juletræer er et stort eksporteventyr

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer udgør det samlede areal med pyntegrønt i Danmark 35.000 ha. Det dækker over både juletræer og gran, vi bruger til dekorationer og lignende. I 2017 blev det til 11,5 millioner juletræer, hvor 10 millioner af dem gik til eksport, hvilket svarer til en eksport på 0,8 milliarder kroner.

Tyskland er den største opkøber af danske juletræer, da de køber 49 procent af træerne. Dernæst kommer Frankrig, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Norge, Polen, Østrig, Schweiz og Holland. Tilsammen opkøber de 40 procent af træerne.

Produktionen af juletræer er i øjeblikket på et stabilt niveau, men et prisfald har betydet, at eksportværdien er blevet mindre i de senere år, selvom der kan ses en lille bedring i 2017. Ligeledes er produktionen og eksporten af pyntegrønt forholdsvis stabil, mens priserne og dermed den samlede værdi af eksporten har varieret stærkt over årene.

Fem procent af juletræerne er økologiske

Cirka fem procent af de juletræer, der produceres i Danmark, er økologiske. Producenterne af økologiske juletræer oplever større og større efterspørgsel på deres træer.

Mange juletræer sprøjtes med gift mod ukrudt og lus

Juletræsproducenter, der dyrker konventionelle juletræer, bruger sprøjtegift til at holde bl.a. ukrudt og lus væk fra træerne. Og fordi træerne skal vokse i otte til ti år, før de bliver fældet, bliver de sprøjtet over mange år.

I Danmark bruges der årligt cirka 50 tons glyphosat, også kaldet Roundup, til at sprøjte juletræer og pyntegrønt.

Mængden af sprøjtegift afhænger af vejret, fordi vind og vejr har betydning for mængden af ukrudt og luseangreb. For at bekæmpe ukrudt sprøjter man under juletræerne, og man sprøjter på selve træerne for at undgå lus. Derudover ruller man vækstregulering på toppen af juletræerne for at få en god topskudslængde.

Producenter af økologiske juletræer bruger ikke sprøjtegift. Økologiske juletræer er således dyrket uden kemi og også uden kunstgødning. Produktionen af økologiske juletræer er også økologisk i sin spæde start, da selve frøet også skal være certificeret økologisk.Du kan tage hensyn til naturen når du vælger juletræ

Et juletræ begynder som et frø, og langt de fleste af de frø, som juletræsproducenterne bruger til danskernes foretrukne juletræ, nordmannsgranen, kommer fra en mere end 100 år gammel naturskov i Georgien.

Hvis man som forbruger ønsker et bæredygtigt juletræ, så bør man tage med i betragtning, hvor frøet kommer fra og med hvilke metoder og konsekvenser for naturskoven og befolkningen i udlandet, som juletræet hænger sammen med.

Et juletræ, som både er økologisk og et såkaldt Fair Tree, tager hensyn til både natur, miljø og de mennesker, der arbejder med at høste frøene i Georgien.

– Ved at købe et økologisk juletræ sikrer du, at området, som frøene er fra i Georgien, bibeholder en naturlig biologisk balance. Derudover bliver der hos de danske økologiske producenter ofte etableret fuglekasser og blomsterstriber for at tilgodese dyr og miljø, hvor juletræerne vokser op, siger formand for Økologisk Juletræsforening, Marianne Bols.

Det skal du gå efter, når du køber juletræ

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Der findes forskellige slags gran, forskellige mærkater på træerne og meget andet. Danmarks Naturfredningsforening har samlet seks gode råd til dig, der gerne vil tage hensyn til natur og miljø, når du vælger dit juletræ.

Et Ø-mærket juletræ

Ligesom du ser efter Ø-mærket, når du handler fødevarer, så kan du også gå efter det, når du skal købe juletræ. For hvis du vil være sikker på, at juletræet ikke er blevet sprøjtet med sprøjtegift, og at der dermed er blevet taget hensyn til natur og miljø, så skal du købe et Ø-mærket juletræ.

Vælg rødgran fremfor nordmannsgran

Nordmannsgran er danskernes foretrukne juletræ, men det er samtidig også den type af juletræ, der kræver meget sprøjtegift og kunstgødning. Rødgran derimod er mere naturlig på vores breddegrader, og det har derfor ikke brug for lige så meget hjælp til at trives som nordmannsgran.

En bonus ved rødgran er, at det dufter mere af gran, end nordmannsgran gør, så det giver lidt ekstra til julestemningen. En god idé er at bruge en juletræsfod med plads til vand i og at placere rødgranen et køligt sted op til juleaften. Så holder den på sine nåle.

Et juletræ med rodnet

Du kan købe et juletræ med rødder i en potte, stille det ind stuen og vande og bruge det som ethvert andet juletræ. Når julen så er overstået, kan du plante det ud i din haven eller andetsteds efter aftale.

Næste år kan du eventuelt grave det op og genbruge det. På den måde kan træet genbruges flere gange og bringe glæde og gavn også resten af året, og til slut måske få lov at blive et stort flot træ.

MEN! Juletræer i potter kræver meget vand og pleje, specielt hvis du ikke har en have at udplante det i. Hvis vi tænker et senarie, hvor alle i Danmark køber et juletræ i potte, vil det resultere i en overflod af grantræer, som naturen ikke har brug for.

Derudover er pottetræerne desværre sjældent økologiske. De træer, som formår at overleve skiftet fra kold jord i naturen til en varm stue og derefter plantes ud igen, vil inden for få år gro ud af potten. Dette vil resultere i flere sprøjtede træer ude i naturen.

Fairtrade juletræer

Hvis du vil bidrage til, at der er blevet taget hensyn til både natur, miljø og mennesker under produktionen af frøet til dit juletræ, så kan du vælge et Fair Tree. I Danmark er alle Fair Trees endda også økologiske.

Køb en uperfekt økologisk rødgran

Mange juletræer går hvert år til spilde, fordi de ikke lever op til de høje skønhedskrav. De er måske lidt skæve eller har en lidt lysere farve. Ved at købe et uperfekt træ, kan du være med til at forhindre, at for mange juletræer ryger i flishuggeren. Måske du også kan spare nogle penge ved at vælge et mindre perfekt juletræ – spørg forhandleren.

Plastikjuletræer er ikke mere miljøvenlige

Naturskyddsföreningen i Sverige har fået beregnet, at efter selv 10 års anvendelse har et plastjuletræ en højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion