d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Teater sætter billeder på sorgen, så unge kan hjælpe hinanden

2. december 2019 - kl.16:28 - af:

VT under huden 600x250

MÆRKVÆRK sætter i ungdomsforestillingen »under huden« billeder på døden, sorgen og savnet.

Udover at give de unge en kunstnerisk oplevelse er det hensigten at give dem indsigt i den sørgendes liv og dermed mod til at møde og støtte andre unge med døden og sorgen tæt inde på livet med åbenhed og uden berøringsangst.

»under huden« har turnépremiere på Vendsyssel Teater 9. december 2019 og spiller stationært på Teater Grob i København i marts 2020.

Hver dag året rundt er der 16 børn og unge, der mister en far eller mor og to der mister en søskende.

Tabet af et nært familiemedlem er en af de største livsudfordringer børn og unge kan opleve.

For mange fører dødsfaldet til store udfordringer både hjemme, blandt venner og i skolen.

Ifølge Det Nationale Sorgcenters års-rapport fra sidste år føler mange sig ikke forstået af deres venner og oplever ofte, at deres sorg er tabu, og at omgangskredsen lider af berøringsangst. Det er netop bagrunden for, at MÆRKVÆRK fokuserer scenelyset på tematikken:

– Jeg har længe haft lyst til at skabe en forestilling om unge og sorg bl.a. for at være med til at komme berøringsangsten til livs. Jeg har selv haft døden tæt på flere gange, fortæller kunstnerisk leder af MÆRKVÆRK Anne Gry Henningsen og fortsætter

– Jeg har været kammeraten, der stod uforstående og uden at sige et ord ved si- den af. Jeg har også været hende, der mistede sin bror og stod forstenet tilbage og uden at kunne overkomme at fortælle om det. Især når man er ung, er døden og sorgen så fremmed og anderledes. Uanset om man er ramt af sorgen eller står ved siden af, har man det tilfælles, at man er uden erfaring.

Teatret kan selvfølgelig ikke give erfaringer men fornemmelse for de følelser som de, der har mistet har og for, hvordan man ville reagere. Udover at give en sanselig og æstetisk oplevelse kan teatret sætte billeder på, spejle og fortælle at sorgen ikke lige går over og at tabet og sorgen forandrer den efterladtes verden for al tid.

I »under huden« følger vi en gruppe venner og klassekammerater op til og i året efter, at Freja mister sin mor. Ud over at give indblik i de unges liv kaster forestillingen lys over nogle af de situationer som de voksne i de unges liv kommer i.

Det gælder for eksempel læreren, der skal fortælle klassen om Frejas mors død, Albertes forældre, der selv har mistet en søn og Frejas fars nye kæreste, der kommer ind i familien og både skal være noget for faren og for Freja.

– Forestillingen prøver ikke at fortælle, hvordan andre skal gøre. Vi fremstiller situationer som de kunne se ud i virkeligheden og håber, at de vækker til eftertanke i de unges liv og hos de voksne omkring dem, og ikke mindst at de kan skabe gode samtaler.

Med forestillingen kommer altså ikke en værktøjskasse til at håndtere døden og sorgen, men jeg håber, den giver de unge kammerater mod til at turde være der for den sorgramte.

Vi håber også, at vi kan være med til at give dem, der har mistet modet til at fortælle, hvad de ønsker og har behov for. Og at vi kan være med til at skubbe til de voksne i de unges liv, så de går forrest og er med til at skabe rammerne for samtaler og samvær med hinanden om døden, sorgen og savnet, siger Anne Gry Henningsen.

MÆRKVÆRK skaber teateroplevelser, der rammer ned i de unges liv og udfordringer. Ambitionen er at skabe teater til teenagere, der perspektiverer og sætter gang i dialogen om de tematikker, de udfordres af på vejen til at blive voksne.

Forestillingerne skabes i tæt samarbejde med unge, så vi ikke blot reproducerer egne forestillinger om, hvordan unge tænker og har det.

Få flere informationer lige HER.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion