d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Vendsyssel-DRAMA: Stygge Krumpen og det ukendte dilemma

11. januar 2020 - kl.15:54 - af:

VT Stormene 600x250

Luften emmede af spænding, forventninger, fortællerglæde og rejsefeber under første læseprøve til en af virkelighedens store kærlighedsdramaer, og samtidig et af de mest spændende kapitler i dansk historie.

Rejsefeberen forstår man til fulde, da det er en af de største rejser tilbage i tiden, når Vendsyssel Teater inviterer til teaterforestillingen Stormene, der er

baseret på roman af den anerkendte forfatter Maria Helleberg.

Hele castet, som blandt andet tæller Laura Koldt, Anders Gjellerup Koch, Clara Ellegaard, Lue Støvelbæk, Louise Davidsen, Jørgen Bing, Merete Mærkedahl, Sune Kofoed og Hans Holtegaard var i tirsdags samlet til første læseprøve på Vendsyssel Teater.

Traditionen tro blev der indledningsvist delt roser ud til de skuespillere, der for første gang medvirker i en af Vendsyssel Teaters egenproduktioner. Denne gang mange roser, som alle blev uddelt af bestyrelses- formand Henrik Jørgensen.

Efter roser, rosende ord og velkommen fra Henrik Jørgensen – tog Anders Lundorph alle fremmødte og pressen med ind i historien.

Anders Lundorph står for scenesættelsen af Stormene. Anders instruerede også åbningsshowet på det nye Vendsyssel Teater i 2017, han har også iscenesat bl.a. Ganløse-revyen (2015) og Boys Don’t Cry (Det Kongelige Teater og Mungo Park, 2014), der modtog en Årets Reumert Særpris, og senest Hokus Pokus på Det Kongelige Teater.

Stormene er et Vendsyssel-drama med genklang fra både Børglum Kloster, Voergaard og Sæby.

I forestillingen følger publikum den unge, fraskilte adelskvinde Elisabeth, der forelsker sig lidenskabeligt i biskop Stygge Krumpen. Han forsøger at holde sit katolske cølibat, men lidenskaben blusser mellem dem. Efter Reformationen i 1536 bliver biskop Stygge Krumpen fængslet, og Elisabeth lever derefter i uvished uden ham i årevis. Men deres kærlighed vil ikke dø.

Forestillingen er et stort kærlighedsdrama – med forbudt lidenskab, heftig passion og opsigtsvækkende trofasthed. Det er et historisk stykke, og et sjældent stykke med mange skuespillere. Det er ikke bare en fortælling om et lille familedrama, det er et stykke der emmer af liv og død, det er Shakespeare agtigt, fortæller Anders.

En historie der påvirkede hele verden, fordi vi på det tidspunkt går fra katolicisme til protestantisme, som måske er det største paradigme skift overhovedet – vi går fra Gud til Stat.

Skiftet er bare noget der kommer, noget man ikke kan gøre noget ved – som en “storm” der trækker ind over land. Hvordan påvirker det mennesket – både det store og det lille menneske?

Mennesker er oppe imod systemet, mennesker kommer i klemme i systemet, systemet bruges til at slå hinanden med. Hvordan kan man tilpasse sit liv til et stort system. Hvor finder man de små sprækker i systemet, så man kan overleve.

Mennesker bliver presset på forskellige måder og fra forskellige kanter – har man penge, så kunne man desværre også dengang betale sig fra problemerne. Alt det tager vi fat i og forholder os til – også de “små” menneskers historie om hvordan “systemet” påvirker deres individuelle liv under ydre og indre pres, fortsætter Anders.

Det er på mange måder en underlig verden vi lever i, da mennesket har en underlig trang til at hive til sig. Det er svært at lave en balance i det system. Verden er skruet skævt sammen, og det er ikke nødvendigvis dem der gør det rigtige, som får den lette vej – og omvendt – en uretfærdighed vi skal leve med, og herfra bliver stykket Stormene et moderne drama, fortætter Anders.

Stormene er, som skrevet, også et stort, stormfuldt og ægte kærlighedsdrama – om forbudt kærlighed. En kærlighed som kun er forbudt, fordi den tilfældigvis opstår i et system, hvor den er forbudt – en Biskop  skal leve i cølibat uden kærlighed.

Stygge har magt – og magt er penge. Han formår at have et forhold kørende på sidelinjen med Elisabeth – de skaber i al diskretion en lille bobbel til deres voksende kærlighed. Problemet opstår først da deres diskretion daler. Når ting går godt, vil man gerne prale med det – det samme sker for Stygge! slutter Anders.

Maria Hellebergs roman på teatret for første gang

Maria Helleberg har med mere end 80 historiske udgivelser opnået stor anerkendelse både blandt læsere og anmeldere, der nu kan opleve et af hendes værker for første gang nogensinde på scenen.

Maria Helleberg er uddannet i teatervidenskab og dansk ved Københavns Universitet. Hendes historiske romaner har akademikernes nidkærhed, men digterens frihed. I 1986 debuterede hun som forfatter, og hun har siden udgivet adskillige romaner, noveller og børnebøger. Teatret har dog altid haft hendes interesse, som bl.a. kommer til udtryk i hendes roman Scenesat fra 2012, der handler om 1800-tallets skuespillerinde Johanne Luise Heiberg. Derudover har hun skrevet flere stykker dramatik, som f.eks. Celle til Teatret Svalegangen, Frost til Café Teatret og Svanekød til Grønnegårdsteatret.

Holdet på og bag scenen

Stormene er blevet til i et samarbejde med dramatiker Maj Rørbæk Damgaard, instruktør Anders Lundorph, scenograf Steffen Aarfing og lysdesigner Anders Kjems.

I rollen som Elisabeth ses Laura Kold, der tidligere har spillet med i bl.a. Troen & Ingen på Teatret Svalegangen, Kirsebærhaven på Odense Teater og Et Juleeventyr på Aalborg Teater. Rollen som Stygge Krumpen indtages af Anders Gjellerup Koch, der bl.a. har spillet hovedrollerne i Odense Teaters opsætninger af  Jeppe på Bjerget, Spillemand på en Tagryg og Leonora Christina. Derudover optræder de nyuddannede skuespillere Clara Ellegaard og Lue Støvelbæk sammen med Louise Davidsen, Lise Lauenblad, Sune Kofoed, Jørgen Bing og Hans Holtegaard.

Stormene kan opleves på Vendsyssel Teater fra den 20. februar til den 28. marts 2020.

Billetsalget er allerede i fuld gang. En speciel klosterpakke med rundvisning på Børglum Kloster, mad og teater blev hurtigt udsolgt, så teatret måtte i gang med at arrangere flere.

En ny nordjysk succeshistorie trækker ind over land.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion