d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Spar Nord kulturpris 2019: OG vinderen ér…

26. januar 2020 - kl.18:05 - af:

Den_Gamle_Station_Hirtshals 600x250

Søndagens eftermiddag blev malet med skumringens farver og de fineste toner på Vendelbohus.

Hjørring Brass Band bød traditionen tro indenfor til årets folkekære nytårskoncert.

Her fik gæsterne serveret en skøn koncert under ledelse af dirigent Nicolaj Langgaard – efterfulgt af dejlig musik leveret af de funklende talenter fra

Hjørring Musiske Skole.

Årets gæsteoptræden var pianisten Amanda Loft Sandegaard, som uddelte fortryllende sange fra operetter og musicals.

Spar Nords Kulturpris 2019

Spar Nords Kulturpris skulle naturligvis, under stor spænding, også uddeles, og vinderen blev…

Den Gamle Station i Hirtshals.

Den Gamle Station i Hirtshals var indstillet af Anne Kolind og Inger Jensen, der havde skrevet følgende i indstillingen:

”Solen går ned over Den Gamle Station”. Dette var overskriften på en avisartikel i Nordjyske Stiftstidende den 10.10.2010. Stedet havde siden 1990 været drevet som kulturhus , men var nu i store økonomiske vanskeligheder og lukningstruet.

Lisbeth og Svend overtog den flotte bygning i 2012, som siden har været deres bolig og et kulturhus, der samler mange mennesker til udstillinger, musik, kunstnerværksted, politiske samtaler og møder mellem mennesker, der interesserer sig for kunst og kultur.

Alt dette arrangeres og gennemføres af to mennesker, der har stor passion for kultur i bred forstand – og gerne deler den passion med os andre. Og de gør det uden offentlige tilskud – og ganske givet uden fortjeneste, nok tværtimod. Deres fortjeneste er helt åbenlyst at være med til at formidle, lade kunstnerne udfolde sig og at berige andre.

Ved overtagelsen videreførte de den Påskeudstilling, der i mange år havde været et aktiv for Hirtshals, og de skabte noget nyt ved at give plads til den klassiske musik i Hirtshals. Påskeudstillingen præsenterer både lokale kunstnere og kunstnere fra det øvrige land. I sommerperioden afholdes der koncerter som en del af Vendsyssel Festivallen, 4-5 koncerter, med kendte musikere fra såvel Danmark som det øvrige Norden, især fra Sverige, som er Lisbeths fødeland.

Udstillingerne og koncerterne er besøgt af såvel folk fra egnen som af de mange turister, der kommer til landsdelen om sommeren, og dermed udbredes kendskabet til Hirtshals og omegn.

Udstillingerne giver dygtige lokale kunstnere mulighed for at præsentere deres værker og for at komme i dialog med hinanden og gæsterne. Koncerterne er af høj kvalitet, nogle eksperimenterende, og den atmosfære af intimitet og engagement, der opleves i ”den gamle ventesal”, hvor stationsforstander Svend byder velkommen, tiltaler mange.

Ud over disse hovedattraktioner har Svend inviteret til politisk dagligstuesnak,bl. a. op til EU-valg. Svend var tilknyttet Aalborg Universitet, han har arbejdet med international udvikling, herunder politik- og demokratiudvikling.

Lisbeth formidler møder mellem lokale kunstnere og kunstnere fra Gøteborg, hvor hun i en lang årrække var ansat på ChalmersUniversitetet i Göteborgsom arkitekt, forsker og leder.

Vi finder, at de to mennesker fortjener en påskønnelse for at understøtte kunsten i Hirtshals, at give os lokale mulighed for at møde kunsten og kunstnerne, og for at få kulturinteresserede turister og folk fra andre landsdele til at befinde sig godt i Hirtshals og omegn.

Vi håber, at udvælgelseskomiteen er enige med os i, at vi her har to ildsjæle, der fortjener en påskønnelse for deres store indsats. Ud over æren ved at blive prisbelønnet, ville et økonomisk tilskud sikkert også være tiltrængt med henblik på at videreføre stedet som et aktiv for egnen.

Prisoverrækkelse

Spar Nords kulturpris blev overrakt af formand for bankrådet i Hjørring Mette Green og direktør Ole Peter Christensen

– Som formand for bankråd i Spar Nord Hjørring har jeg glædet mig til at præsentere årets modtager af Spar Nords kulturpris, fortalte Mette Green.

– Årets prisvinder er en kulturinstitution i Hjørring Kommune, der siden starten i 1990 har levet et omskifteligt liv med økonomiske udfordringer på grænsen til lukning.

´”Solen går ned…” skrev Nordjyske Stiftstidende om stedet i 2010, men i 2012 flyttede dagens prisvindere ind i den flotte bygning og gik i gang med at indrette et hus og værksted med plads til kunst og kultur til glæde for både udøvende kunstnere, lokale besøgende og turister med interesse for kunst og kultur.

– Udstillingerne giver dygtige lokale kunstnere mulighed for at præsentere deres værker og for at komme i dialog med hinanden og med gæsterne.

– Huset rummer hvert år en traditionsrig påskeudstilling, men også koncerter i høj kvalitet med kendte musikere fra Danmark og det øvrige Norden. Her formidles møder mellem lokale kunstnere og kunstnere fra især Gøteborg, og møder mellem mennesker med interesse for kultur, ligesom der inviteres til politiske samtaler og dagligstuesnak.

– ”Stationsforstanderen”, som den ene af vores to prismodtagere kaldes, byder gæster velkommen i ”den gamle ventesal” og tilføjer på denne måde en høj grad af personlighed og varme til besøgende i kulturhuset.

– Dagens vindere er flyttet hertil med en stor passion for kultur i bred forstand og bruger både deres hjem og dem selv til at formidle, til at lade kunstnerne udfolde sig, og til dialog og udvikling.

– To akademikere, der har beriget ”fisker”kulturen i Hirtshals med f.eks. klassisk musik og har ladet sig integrere i lokalsamfundet. To ildsjæle, som har skabt et stort aktiv for egnen og et samlingspunkt for kultur-interesserede – vel og mærke uden offentlige tilskud og uden fortjeneste for øje.

– Det er derfor et enigt udvalg, der har valgt at Spar Nords kulturpris 2019 går til Den Gamle Station i Hirtshals.

– Jeg vil bede Lisbeth Birgersson og Svend Petersen om at komme herop og modtage Spar Nords kulturpris 2019, lød det fra Mette Green.

Foto: Historisk Arkiv Hjørring

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion