d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Unge i udlandet skal også lære om sex og relationer

6. februar 2020 - kl.11:54 - af:

Rasmus prehn eget foto 600x250

Af Rasmus Prehn, minister for udviklingssamarbejde.

Vi fniste meget og læreren var ret forfjamsket. Der var lidt 4. division i regnvejr over det. Sådan husker jeg undervisningen i seksualitet, relationer og grænser fra min egen skoletid i 1980´erne.

I dag er undervisningen i de ting i Superligaen i solskin, selvom der også herhjemme er rum til

forbedring.

Uge Sex, der er et fantastisk initiativ organiseret af Sex & Samfund, tilbyder her i uge 6 alle skoler gratis forløb og aktiviteter til sundheds- og seksualundervisning. Det kommer børnene til gavn resten af deres liv.

Sådan ser det desværre ikke ud for rigtig mange børn og unge i andre dele af verden.

Lige før jul var jeg i Indonesien sammen med Kronprinsessen. Dér får hver femte unge kvinde sit første barn, inden hun fylder 20 år. Det er så tabubelagt med sex før ægteskabet, og derfor er der ikke rigtigt nogen adgang til prævention. Ligesom i Mali kan unge i Indonesien ikke hente gratis prævention hos frisøren.

Men hvordan får man ordentlig sundheds- og seksualundervisning ud til de mange millioner unge i et stort og fattigt land? De unge bliver selvfølgelig opsøgt dér, hvor de er. For eksempel på de lokale caféer.

Vi besøgte bl.a. projektet UNALA (det betyder ´evnen til at tage beslutninger´ på sanskrit), der arbejder for at give unge viden om seksualitet, prævention samt tilbud om sundhedstjek og behandling.

UNALA består af mobile klinikker, der opsøger de unge, hvor de er. Da jeg besøgte projektet, var de rykket ind på en lokal café. Men de samarbejder også med virksomheder som f.eks. H&M, hvor de kommer ud på fabrikker for at fortælle de ofte unge, kvindelige fabriksarbejdere om seksualitet og prævention.

Det er altså eminent godt tænkt. Og UNALA fik da også Mary Fondens særlige donation sidste år for deres utraditionelle tilgang til at nå ud med deres budskab. Det er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan fra dansk side, for være solidarisk med de unge i udviklingslandene.

Det er en del af FNs 17 verdensmål, at alle skal have en god uddannelse. Det er de unge menneskers ret. De får ikke kun et bedre liv selv, men kan også bedre bidrage til at løfte deres samfund. Hvert ekstra år en pige går i skole, vil hendes fremtidige indtægter forøges med 10-20 procent. Blot syv års skolegang får unge kvinder til at gifte sig i gennemsnit fire år senere og få 2,2 færre børn. Tallene taler deres tydelige sprog.

Vi må fortsætte arbejdet for især kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder verden over. Lad os først stoppe den dag, hvor også unge i selv de fattigste egne ikke længere får undervisning som var det 4. division i regnvejr, men Superligaen i solskin.

Læs også: Uge Sex 2020: Den perfekt uperfekte krop på skoleskemaet

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion