d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Det er håbløst egoistisk og farligt. Og vi vil ikke finde os i det

11. februar 2020 - kl.11:55 - af:

Rasmus Prehn SORT 600x250

Af Rasmus Prehn, Udviklingsminister og medlem af Folketinget, valgt for Socialdemokratiet i Hjørring Kredsen.

En ung mand drøner afsted med 220 kilometer i timen på motorvejen. Han kan mærke det fede adrenalin-kick helt ind i knoglerne. Der er endda overskud til at filme det hele med mobilen. Og han tror vennerne synes, han er en fandens karl.

Det gør de måske også – i hvert fald lige ind til han rammer bagenden på den lille røde familiebil foran – og på den måde smadrer en hel families liv og drømme.

Den seje bil, han så længe har arbejdet på, så den kunne presses over 200 km. i timen, er pludselig forvandlet til et mordvåben.

Vi har igen og igen set eksempler på vanvidskørsel. Vi har hævet bødestraffen. Vi har indført klip i kørekortet. Alligevel stiger antallet af dræbte i trafikken, ligesom antallet af alvorligt tilskadekommende stadig er alt, alt for højt, og der ses det ene eksempler efter det andet på fuldstændig vanvid og egoistisk kørsel. Derfor må og skal vi stramme op på reglerne.

Når du er i stand til at køre på den måde. Når du er fuldstændig uden for kontakt med, hvilken fare, du udgør, så er den sørgelige sandhed også, at det absolut ingen effekt har, om du får endnu en fartbøde eller får “frataget” det kørekort, du måske ikke en gang har længere. Så skal der noget helt andet til.

Og det er vi i regeringen villige til. Vi vil Ikke finde os i vanvidskørsel. Kører du fx 200 km/t på en landevej, skal du direkte i fængsel. Og du skal have frataget dit kørekort. Måske endda din bil.

Det kan ikke undskyldes med, at det bare drengestreger. Det kan ikke undskyldes med, at det bare er en stresset og fortravlet familiemor eller far, der er for sent på den. Der er ingen undskyldninger, når du leger med andres liv. Der skal slås hårdt ned på vanvidskørsel, og hvis man kører langt over hastighedsgrænserne, skal man ikke bare slippe med en bøde og en lærestreg.

Regeringen har derfor spillet ud med ni konkrete forslag, der skal bekæmpe vanvidskørsel. Det lovede statsministeren i sin nytårstale. Og det følger, vi naturligvis op på nu. Derfor er der ni tiltag på vej:

Det skal være muligt at konfiskere bilen ved vanvidskørsel. Vi styrker indsatsen mod stråmænd, når bilen skal leases. Der skal være kortere sagsbehandlingstid i de grove såkaldte ATK-sager (automatisk trafikkontrol). Der bliver et styrket fokus på samarbejde mellem politiet og kommunerne om de trafikmæssige foranstaltninger. Vi øger kontrollen med leasingselskaber, og vi skærper straffen for høje hastighedsforseelser.

Der bliver også skærpet straf ved kørsel efter frakendelse af førerretten som følge af vanvidskørsel. Ligesom vi skærper straffen ved ulovlig kapkørsel og chikanekørsel, der hindrer politiets arbejde. Endelig laver vi et eftersyn af strafniveauet i grove tilfælde af vanvidskørsel.

Det kan lyde som særdeles hårde stramninger. Men prøv at spørg nogle, der har været tæt på vanvidsbillisterne.

Eller endnu værre: Nogen der er blevet ramt af dem. De har mærket, hvor hensynslyst, egoistisk og vanvittigt farligt det er.

Det hverken kan eller vil vi som samfund se gennem fingre med. Og derfor skal der helt andre boller på suppen. Både for at få vanvidsbillisterne væk fra vejene i en hullens fart. Men også for at sende et klart signal til alle, der potentielt kunne lade sig lokke til at træde speederen helt i bund uden tanke på nogen som helst andre. Det er på ingen måder sejt, smart eller skægt.

Det er håbløst egoistisk og farligt. Og vi vil ikke finde os i det.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion