d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"



Pandekagens Dag: Tirsdagens vejr er pandekagevejr

25. februar 2020 - kl.10:36 - af:

Pandekagens_Dag_pandekager 600x250

Er du er vild med pandekager, så er dagen i dag lige noget for dig. Det er nemlig Pandekagens dag.

Hvert år falder  pandekagens dag den første tirsdag efter fastelavn. Og den falder helt perfekt i dag, hvor vejret er uendeligt gråt og vådt.

En dejlig, sprød pandekage med syltetøj, sirup, flødeskum eller chokolade og varm kaffe til – luner og

hygger – alt det vi har brug for i dag.

Nogle spiser dem om morgenen. Nogle spiser dem til dessert. Og andre bruger dem i hovedretter. Uanset hvad så har pandekagen en plads i dansk madkultur.

Pandekagen har også sin egen mærkedag. I år er det den 25. februar 2020.

En gammel tradition

Pandekagedagen – eller ’International Pancake Day’ – menes at være startet som en gammel kristen tradition. Dengang fastede kristne i 40 dage op til påsken, og måtte under denne faste ikke spise søde sager.

Derfor skulle der, inden fasten begyndte, laves pandekager, så man fik brugt alt det hvide mel, mælk og æg.

Den internationale pandekagedag kommer igen hvert år, men falder på forskellige datoer, da den følger påsken. Datoen kan variere fra at falde så tidligt som 3. februar til så sent som 9. marts. Den falder altid en tirsdag, og derfor bliver den også kaldt ‘Hvide tirsdag’.

Pandekagedagen er i årtier blevet markeret i særligt engelsktalende lande som Irland, Australien, New Zealand og USA.

Sådan laver du pandekager

Du skal bruge:

  • 4 dl hvedemel – eller majsmel, hvis de skal være glutenfri – reguler mel efter konsistens
  • 0,5 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 1,5 spsk. kardemomme, stødt
  • 3 dl æg
  • 5 dl mælk
  • 30 g smør

Fremgangsmåde: 

  1. Bland mel, salt, sukker og kardemomme i en skål.
  2. Pisk æg og mælk sammen i en anden skål, og rør det i melet med en elpisker.
  3. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 minutter.
  4. Tag pandekagedejen ud og rør i den, inden du begynder at bage pandekagerne.
  5. Varm en pande op på komfuret, og kom lidt smør på. Hæld lidt dej på, og drej panden, så dejen fordeler sig hurtigt i et tyndt lag.
  6. Vend pandekagen med en paletkniv, når den er stiv og gylden på bagsiden.
  7. Tag pandekagen af, når den er gylden og bagt på begge sider.
  8. Gentag med resten af dejen.

 

Skriv en kommentar......







- en Fotoclick, Sæby produktion