d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Vi har også et stort ansvar i forhold til hjemløse og sårbare?

30. marts 2020 - kl.12:08 - af:

Den Blå Sociale Cafe HjørringAvis 600x250

De hjemløse og de sårbare er ekstra hårdt ramt af coronakrisen.

Mens der er indført hjælpepakker til erhvervslivet for op mod 300 milliarder kroner, så ventes der fortsat på en hjælpepakke til de hjemløse.

Andre gode initiativer er iværksat:

De hjemløses avis Hus Forbi har iværksat en indsamling til at sikre alle Hus Forbi-sælgere en varm seng.

Hus Forbi har lavet en aftale med 15 Danhostels rundt om i Danmark, der åbner op for, at hjemløse kan overnatte. Regningen betales af Hus Forbi.

Du kan støtte indsamlingen via MobilePay 99 65 55.

Aftalen med Danhostel og indsamlingen er en del af en større indsats, som Hus Forbi søsatte i sidste uge.

Hus Forbi har også uddelt 6500 mad-gavekort til et måltid mad til en værdi af 75 kroner til udsatte og hjemløse i hele landet. I de kommende dage følger flere akutte tiltag.

Daniel Høybye fra SAND Hovedstaden mener, at det officielle Danmark også må komme mere på banen, og at regeringen bør vedtage en nødpakke til de hjemløse for at sikre dem mod corona.

Hvis regeringen mangler idéer, så er de meget velkomne til at ringe til Daniel Høybye fra SAND Hovedstaden.

– Man kan eksempelvis leje værelser hos de kriseramte tomme hoteller. Her kan der samtidig være sundhedsfagligt personale, der kan vejlede de hjemløse i hygiejne. Her kan de hjemløse få et bad og få vasket hænder og vasket tøj, lyder opfordringen fra Daniel Høybye.

Herudover bør der opstilles toilet- og badevogne rundt om i de største byer for at sikre, at hjemløse også har adgang til hygiejne, mener Daniel Høybye.

Også ensomme og psykisk sårbare rammes 

Det er ikke kun de hjemløse, der bliver ramt af, at de sociale væresteder er lukket ned.

Hos Landsforeningen af Væresteder (LVS), der organiserer cirka 250 væresteder fordelt over hele landet, råber man vagt i gevær:

– Nedlukningen rammer ikke kun hjemløse, men også ensomme, mennesker med psykiske problemer og socialt udsatte generelt. De bliver ramt dobbelt af coronakrisen, fordi de ikke har pårørende eller et socialt netværk.

Værestederne har ofte tilknyttet en række sociale tilbud, heriblandt sundhedstilbud, idræt og en masse andet. Og der er ofte tilknyttet fagpersoner, fortæller sekretariatschef hos Landsforeningen af Væresteder Cliff Kaltoft til Arbejderen.

– Vi har ofte held med at få mennesker ud af ensomhed eller hjemløshed, fordi de borgere, der kommer hos os, har nemmere ved at tage imod vores tilbud. Derfor er der ingen tvivl om, at det rammer en stor gruppe socialt udsatte – hjemløse eller ej – hårdt, når væresteder lukker ned på ubestemt tid.

– Vi ved allerede, at psykisk syge, hjemløse og andre socialt udsatte i gennemsnit dør 22 år før alle andre i det her samfund. Hvis vi igennem længere tid ikke gør noget, så bliver de her mennesker endnu mere isolerede og får endnu sværere ved at gøre noget ved deres problemer. Sådan en omfattende nedlukning vil have menneskelige konsekvenser. Det er ikke omkostningsfrit, at en masse mennesker nu er tvunget til at sidde derhjemme.

Nu har landsforeningen oprettet et Digitalt Værested på Facebook. Foreløbig har 650 mennesker meldt sig ind i gruppen, hvor de kan gå ture, se film og rydde op sammen hver for sig.

En række varmestuer holder fortsat åbent rundt om i landet. Varmestuerne drives især af Kirkens Korshær, Blå Kors og KFUM.

Kirkens Korshær opdaterer løbende en liste over hvilke varmestuer og nødovernatningssteder der holder åbent. Listen finder du HER.

SIND i Hjørring:

Det er en meget, meget svær situation for vore sårbare medmennesker, fortæller Erik Christoffersen.

Dagligdagen er for mange slået i stykker og det kommer til udtryk med panik, nedtrykthed eller vrede.

Vi får for tiden ekstra opkald fra borgere, som helt forståeligt, reagerer med panik – og vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe med råd og vejledning via telefonen.

Vi holder døgnåbnet på telefon 2926 2053, og her må man altid ringe, hvis man får brug for råd og hjælp.

Vores gratis og anonyme rådgivning er fortsat også åben – via telefon – hver torsdag fra 16:00 til 18:00. Tidsbestilling foregår på tlf. 23 83 11 84 – slutter Erik.

Den Blå Sociale Cafe, Hjørring:

Hos Den Blå Sociale Cafe i hjørring, gør man også hvad man kan, for at hjælpe udsattte og hjemløse.

Vi må desværre ikke, af hensyn til dem der bor her fast, lukke nogen indenfor i huset, fortæller Susanne Houmøller.

Men vi kan dagligt træffes mellem 8 og 14 på telefon 98 90 32 03 – og herfra råder og guider vi, så godt vi kan.

Har man brug for en seng, er man altid velkommen til at ringe til os – og har vi ikke plads, så henviser vi til andre muligheder.

Du kan hver dag – mandag til fredag – kl. 12, købe et måltid varmt mad på Den Blå Sociale Cafe. Vi sælger maden ud gennem vores vindue, slutter Susanne.

 

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion