d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"



Gå på jagt efter ramsløg, de er smækfyldt med antioxidanter

10. april 2020 - kl.8:15 - af:

Ramsløg 600x250

Naturens spisekammer er magi.

Vild mad fra naturen er en gave i den danske gastronomi.

Har du nogensinde tænkt over hvor meget mad, du rent faktisk kan hente i naturen. Det er et skatkammer sprængfyldt med vitaminer, mineraler og mange andre vigtige næringsstoffer.

Ta’ en tur i skoven, den gamle fletkurv under armen. Børnene elsker også at gå med og vil med garantigerne hjælpe dig med at plukke lækkerierne fra skovbunden.

Netop nu  kan man fylde kurven med ramsløg.

Ramsløg er ganske enkelt helt vildt sunde.

De er smækfyldt med antioxidanter og indeholder flere end 20-40 gange så meget C-vitamin som citroner.

Samtidig har ramsløg mange af de samme egenskaber som hvidløg, idet det bl.a. sætter gang i stofskiftet og virker hæmmende på betændelse.

Ramsløget kaldes også skovens hvidløg, og det er der en grund til, for både duft og smag minder til forveksling om hvidløgets.

Ramsløg kan plukkes i det tidlige forår fra marts til juli. De første spæde ramsløg pibler op ad skovbunden i slutningen af marts. I løbet af foråret kommer der fine hvide og spiselige blomster i midten, og i juni vokser der små grønne frøkapsler frem, som kan syltes og bruges ligesom kapers. Først i juli afblomstrer ramsløgene, og derefter er deres smag og duft så ”ram”, at de ikke længere er en delikat spise.

Ramsløgene vokser i skove over hele landet, ofte ved de kystnære løvskove, .

Ramsløg er i løgfamilien, og har en karakteristisk hvidløgssmag og –duft. Ramsløgene kan især kendes på deres stærke løglugt, og når man er på jagt efter ramsløgene er det ofte hvidløgsduften, der afslører, at man er tæt på, inden man rent faktisk ser ramsløgene. Herudover kan man kende dem på deres blade og blomster, hvis de er kommet frem.

Ramsløg kan forveksles med giftige linjekonvaller

Ramsløg kan forveksles med liljekonvaller, som er meget giftige at spise, og det er derfor meget vigtigt at være opmærksom, når man plukker ramsløg. Spis altid kun ting, du er sikker på, hvad er! Den nemmest måde at skelne ramsløget og liljekonvallen fra hinanden er, at liljekonvallen ikke har den karakteristiske hvidløgsduft som ramsløget.

Sådan bruger du ramsløg

Ramsløg kan både spises rå og tilberedt. Løgsmagen kan være lidt krads i rå tilstand, så det skal kun være en let dosering, hvis den bruges rå.

Ramsløgene kan eksempelvis snittes fint og bruges over en tomatsalat, steges på panden med røræg, bruges i wok- og gryderetter eller som et grønt drys på æggekagen.

De kan også bages i ovnen, fx sammen med kartofler, hvor de bliver sprøde og mere milde i smagen.

Blomsten fra ramsløgsplanten er også rigtig lækker. Den har en lidt mindre markant løgsmag, og den kan også bruges i salater, eller kommes i ovnen sammen med kartofler, hvor den får en dejlig sødlig smag.

I kan også lave en nem ramsløgsalt – det giver salten et friskt strej af hvidløg der kan bruges i de fleste retter:

Opskrift på ramsløgsalt

Det skal i bruge

  • En god håndfuld ramsløg
  • 1-2 dl. groft salt – mængden af både salt og ramsløg kan varieres alt efter hvor stærk en smag i ønsker at give salten

Sådan gør i

Put salt og ramsløg i en blender, og blend indtil massen har en ensartet konsistens

Fordel massen ud over en bageplade og bag i ovnen ved 50 grader indtil det er tørt – det tager mellem 2-4 timer

Når salten er helt tør kan det køres gennem blenderen igen, eller knuses i en morter, alt efter hvor fin en konsistens i ønsker salten skal have

Put ramsløgsalten på glas eller i bøtter. Den kan holde sig i flere måneder og er altid et hit som en lille gave til venner eller familie

Opskrift på ramsløgspesto

  • 3 store håndfulde ramsløg
  • 70 gram friskrevet parmesanost, vesterhavsost eller anden hård ost
  • 70 gram solsikkekerne, mandler, pinjekerner, cashewnødder eller hasselnødder
  • 1-1½ dl olivenolie eller rapsolie
  • Lidt citronsaft
  • Salt og peber

Put det hele i en blender og blend til massen er grov, men ensartet. Smag til. Hvis ramsløgssmagen er for krads, så put lidt ekstra nødder og ost.

Opskrift på aioli med ramsløg

  • En lille håndfuld ramsløg
  • 1½ dl smagsneutral olie (fx rapsolie)
  • 1 æggeblomme
  • 1 knivspids dijonsennep
  • Salt og peber

Hak ramsløgene helt fint.

Pisk æggeblomme og sennep sammen til en luftig masse.

Tilsæt herefter olien lidt af gangen, mens du bliver ved med at piske.

Vend ramsløgene i den luftige masse, og smag til med salt og peber.

Aiolien er god til kød, fisk, i en sandwich eller som dip til grøntsagsstænger.

Kilde: Naturfamilier

Vær meget opmærksom – ramsløg kan forveksles med giftige planter

Giftlinjen advarer mod at forveksle blade fra Ramsløg med andre planter, der kan give alvorlige forgiftninger.

Problemet med planterne er, at Ramsløg kan forveksles med Høst-tidløs (Colchicum Autumnale) og med Linjekonval (Convallaria Majalis), som er giftige.

Høst-tidløs eller nøgen jomfru (Colchium Autumnale)

Alle dele fra planten er giftige. De indeholder stoffet colchicin, som er en cellegift.

Liljekonval​​​

Hele planten men især blomster og frø indeholder stoffer med effekt på hjerterytmen.

Budskab

Planterne ligner hinanden af udseende. Den bedste måde at kende dem fra hinanden på er at mase bladene mellem fingrene, for hvis de dufter af hvidløg, er der ingen tvivl om, at det er ramsløg.

Spis kun planter fra​ naturen når du er sikker på hvad du har fundet.

God fornøjelse.

RAMSLØG:

Ramsløg 600x400

 

 

 

 

 

 

 

HØSTTIDLØS:

Høsttidløs 600x400

 

 

 

 

 

 

 

LILJEKONVAL:

Liljekonval 600x400

Skriv en kommentar......







- en Fotoclick, Sæby produktion