d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"



Påsketid og påskehygge: Lav det perfekte bål og lækre pandekager

11. april 2020 - kl.8:15 - af:

bål pandekager 600x250

Der findes intet så hyggeligt som at lave bål.

Slet ikke hvis bålet kombineres med madlavningen eller måske bare lidt til den søde tand.

Bål er hygge, varme, lys og gløder og dejlig mad.

Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv.

Det at kunne lave ild gav varme og magt. Det gav mulighed for at forarbejde mad og ting. Og så skabte det et varmt og lysende centrum i urmenneskenes liv.

Det er ikke så svært at lave et bål. Men som med alt andet er det noget man skal lære. Når du først har lært at tænde et bål, sidder det i kroppen – og så glemmer du det aldrig. Her får du en enkel opskrift på, hvordan du laver bål – og nogle sikkerhedsregler, som du ligeså godt kan lære med det samme.
Ild har været en del af vores liv siden urmenneskene.

Hvordan er det nu, I laver et godt bål? Og hvilken træsort er bedst at tænde op med? Få svar på det i denne guide fra Naturfamilier, og bliv klar til bålhygge.

At lave et bål, dufte til brændet og sidde og hygge sig med familien i skoven eller på stranden er fantastisk. Og med denne guide til det perfekte bål er I godt på vej.

Det skal I bruge

  • Tørt brænde (eg, bøg, fyr eller gran)
  • Tørre kviste og spåner
  • Avispapir
  • Ild (lighter, tændstikker, strygestål)

Find det perfekte brænde – sådan gør I

Hemmeligheden bag et godt bål er at finde det rigtige brænde. Alt afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I nemlig benytte forskelligt træ.

  1. Find altid tørt brænde. Gerne træ, der har ligget i et års tid. I må ikke bruge træ, der er malet, lakeret eller trykimprægneret – de afgiver giftige dampe, når de brænder.
  2. Glødebål til madlavning. Et glødebål til madlavning varmer i lang tid. Derfor skal I bruge hårde og tunge træsorter som bøg og eg.
  3. Bål til lys og hygge. Et bål til lys og hygge brænder hurtigt ud. Derfor skal I bruge bløde træsorter som f.eks. nåletræer.

Lav det perfekte bål – sådan gør I

Afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I bygge det forskelligt op. Alle bål starter dog på samme måde, med et pyramidebål. Derefter kan I vælge at lave et pagodebål eller jægerild.

Pyramidebål – optænding

Find nogle små tørre kviste og spåner – gerne nåletræ.
Placer lidt avispapir i midten af bålpladsen.
Placer de tørre kviste og spåner rundt omkring avispapiret, så de danner en pyramide.
Sæt ild til.
Når flammerne får fat, lægger I mere brænde på.
Fortsæt indtil bålet har den ønskede størrelse.
Vælt pyramiden med et stykke brænde.
Undervejs skal I puste en del til ilden, for at den kommer ordentligt i gang.

Pagodebål – snobrød

Find nogle træstykker i eg eller bøg.
Stabl træstykkerne oven på hinanden, skiftevis den ene og den anden vej. Ligesom ’Klodsmajor’. Byg pagodebålet rundt om pyramidebålet.
Pagodebålet efterlader mange gløder, som er ideelt til snobrød.
Jægerild – madlavning
Find to store kævler i eg eller bøg.
Placer de to kævler på hver side af det væltede pyramidebål.
Kævlerne skal placeres, så afstanden mellem dem passer til, at en gryde kan hvile på dem.
Åbningen mellem kævlerne skal vende op mod vinden – så sætter vinden fut i bålet.

Bålregler

Der er enkelte regler, der skal følges, når I ønsker at lave et bål.

Benyt etablerede bålpladser
Tænd aldrig bål, hvis der har været tørke i længere tid
Tænd aldrig bål, hvis ilden kan brede sig til græs, buske, træer og bygninger
Børn og bål skal være under opsyn hele tiden
Efterlad bålpladsen ren og pæn.

Husk at slukke

Hvis der stadig er ild i jeres bål når I skal gå fra det, skal I sørge for at slukke det. Den bedste måde er at hælde vand på det, og røre i det med en pind. Når det ikke ryger mere, er der ikke flere gløder.

Opskrift på lækre kakao-snobrød

I forsøget på at få snobrød færdige i en fart, ender det tit med en hård, forbrændt skorpe og et klæbrigt indre med smag af rå dej, gær og røg.

Sådan behøver det ikke at være. Prøv denne opskrift, der kan give både grønne, brune og gyldne snobrød.

Sådan gør I:

  1. Opløs gæren i saltet.
  2. Når saltet har smeltet gæren, blandes mælk, olivenolie, sukker og mel i.
  3. Tilsæt evt. kakao eller krydderurter.
  4. Stil dejen til at hæve et lunt sted i ca. en halv time.
  5. Del dejen i det antal snobrød, I skal bruge.
  6. Rul delene til lange pølser.
  7. Sno de lange pølser om enden af en lang pind.
  8. Bag snobrødene langsomt over gløderne. Brødet er færdigt, når det er gyldenbrunt og lyder hult, når I banker på det. Hvis snobrødet kan drejes rundt på pinden uden modstand er det også færdigbagt.

Opskrift på lækre bålpandekager med chokolade

3 æg, 4 dl mælk, 1 tsk bagepulver, 400 g mel, 1 spsk sukker, 1 knsp, salt, 50 g smeltet smør, 80 g mørk chokolade.

Sådan gør I:

      1. Pisk æg, sukker og mælk sammen.

      2. Bland mel med salt og bagepulver. Sigt melet i og rør forsigtigt rundt.

      3. Hæld det smeltede smør i. På denne måde behøver du ikke at komme smør på panden under stegning.

      4. Til sidst vendes den groft hakkede chokolade i.

        Pandekagerne skal være en smule tykkere end normalt, så chokoladen ikke brænder på under stegning.

God fornøjelse.

Skriv en kommentar......







- en Fotoclick, Sæby produktion