d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Sjov for alle: Forspir din solsikke, hvem får den højeste?

13. april 2020 - kl.12:10 - af:

Solsikke Nynne 600x250

At så solsikkerfrø og efterfølgende følge den lille spire der dukker op af jorden – og herfra bare vokser og vokser og vokser, er noget både børn og voksne kan finde stor glæde i.

Solsikker er nemme at dyrke, de kræver ikke meget pasning og så vokser de meget hurtigt.

Det er sjovt at følge med i, og begejstringen ved at

føle sig lillebitte, når man står under en kæmpe solsikke, den bliver man aldrig for gammel til.

Solsikken er alsidig, den pynter, den kan spises og den hurtige vækst imponerer både børn og voksne.

Historisk set stammer solsikken fra Amerika, hvor de nordamerikanske indianere har dyrket den i 5.000 år. Hos dem betragtes den som en hellig plante, mens inkafolket i Peru henter bl.a. olie, mad, medicin og tekstilfarve hos solsikken.

Forspir solsikken i vindueskarmen allerede nu

Solsikker elsker varmt vejr, så hvis I ikke vælger at forspire indenfor – kan frøene tidligst sås om foråret eller i den tidlige sommer.

Fordelen ved at forspire og vente med udplantningen er, at børnene fra start af nemt kan følge med i udviklingen fra vindueskarmen.

Iøvrigt kommer de små frø hurtigere fra start. Når du planter solsikker udenfor, skal de ”kæmpe mere”, hvorimod forspiringen giver dem en blødere start på tilværelsen.

Vælger du forspiring, kan du så solsikkefrø i såbakker, fiberpotter eller andre potter. Tag 2-3 solsikkefrø og læg dem i en potte, du har fyldt med jord.

Brug jord der indeholder mere sand og mindre gødning end almindelige blomsterjorde. Det giver frøet en mildere start.

Lav en fordybning i jorden og læg solsikkefrøene i en sådybde på 2-3 centimeter. Dæk med jord, tryk let på overfladen, så jorden lukker sig omkring frøene og sørg så for at holde jorden fugtig.

For at få solsikkerne til at udvikle sig til kimplanter er det vigtigt, at jorden ikke tørrer ud. Samtidig må du heller ikke vande så meget, at jorden bliver plaskvåd, så frøene rådner i jorden i stedet for at spire.

Efterhånden som planterne vokser, skal solsikkerne plantes i potter, der er større. Skil kimplanterne ad, så hver solsikke får sin egen krukke at vokse videre i. De er klar til udplantning, når de spæde kimblade har udviklet sig til rigtige solsikkeblade.

Er temperaturerne stadig lave udenfor, så afhærd de små planter. Når du afhærder, vænner du gradvist solsikkerne til at være udenfor. Først skal de ud i et par timer, hvor de står i læ og uden direkte sollys, og stille og roligt får de længere tid udenfor og længere tid med mere og kraftigere sollys.

Efter afhærdningen er det tid til udplantning af solsikkerne. Du kan plante dem enkeltvis rundt omkring i haven eller sætte dem sammen i en stor klynge alt afhængig af, hvilket udtryk du gerne vil have. Afstanden mellem solsikkerne varierer efter sorten.

Fortsæt med at vande, og lav eventuelt en konkurrence om hvis solsikke, der bliver den højeste! Med denne aktivitet får dine børn virkelig en fornemmelse af naturens kræfter, og hvordan et lille frø kan blive til en stor plante.

Hvis du drømmer om de tårnhøje solsikker kan du gøde en smule og så vil du samtidig blive overrasket over at se, hvor heftigt planten kan skyde i vejret.

Husk også, at de høje sorter kræver støtte for at kunne bære blomsten. I begyndelsen kan de klare sig med en lille pind, men efterhånden som de vokser til, skal pinden skiftes ud med en længere og kraftigere støtte, som stikkes i jorden et lille stykke fra planten. Herefter fastgøres stilken til støttepinden med en løs snor.

Forskellige typer af solsikke

Solsikken er alsidig og kan benyttes til mange formål.

De mest benyttede arter er de enårige almindelig solsikke, Helianthus annuus, og de småblomstrende og forgrenede Helianthus debilis. Der findes også flerårige solsikker, der kan dyrkes som staude i haven.

Helianthus annuus er høj og hurtigt voksende. Den bliver alt i mellem 1 og 3 meter høj, og det er ikke ualmindeligt at se den blive op til 5 meter, hvis planten trives. Solsikker er kurvblomster, oftest med én stor blomst. Farven kan rangere fra lys gul til mørkerød, med sort, orange eller brunlig midte. Enkelte sorter ligner til forveksling kæmpemæssige morgenfruer. Bladene er hjerteformede og grove. Den blomstrer fra juli og frem til frosten.

De høje solsikker er gode som afskærmning eller plantet op ad et stakit eller en husmur. De høje sorter gør sig også fint som baggrund i bede, mens de lave sorter fx kan plantes som hæk rundt om bedet. Mange sorter er også gode som snitblomster, hvis du skærer dem af om morgenen og sætter dem i en vase.

Frø fra egen høst er en stor glæde

Vil du dyrke solsikker for at høste frø, så vælg en variant med så stor blomst som muligt. Når blomstringen er slut, og frøene er modnet, kan du tage frø af planten. Tager du frø til madlavning behøver de ikke at være helt tørre endnu – de kan tørres i ovnen, eller i vindueskarmen.

Tager du frø til næste års solsikker, så er det bedst at lade dem tørre på planten, men hold godt øje, så fuglene ikke kommer dig i forkøbet. Udvælg de bedste solsikker, så kun de bedste gener havner i dit frølager – resten kan du samle, og give til vinterens gæster ved fuglebrættet.

Solsikkefrø indeholder proteiner, mineraler og vitaminer.

Vælger du en sort, som har flere blomster på hver stængel, kan du både spise nogle af knopperne og nyde blomstringen senere. De spæde solsikkeblomster kan tilberedes præcis som artiskokker, som de er nært beslægtede med. Prøv at koge blomsterknopperne i 5-10 minutter og servere dem som forret med smeltet smør og citron.

Vidste du at solsikker bevæger sig efter solen

Gåden er løst: Solsikker bevæger sig efter Solen, og nu er det lykkedes forskere at opklare hvordan.

Solsikkerne bruger deres indre døgnrytme for at få stilken til at vokse forskudt på en måde, som får de gule blomster til at bevæge sig fra øst til vest i takt med Solen. Soljagten styrker solsikkernes vækst, viser studiet.

Et særligt kendetegn ved solsikken, er at den i løbet af dagen drejer sig, så den hele tiden ser mod solen. Det gør den i stand til at opfange sollyset på en meget effektiv måde. Sidst på dagen ser den imod vest, og i løbet af natten vender den sig mod øst og venter tålmodigt på solens første stråler.

Det skyldes en indbygget døgnrytme. I løbet af dagen regulerer den, hvor meget hver side af stilken vokser, og på den måde drejer den sig hele tiden i retningen af solen, og hver dag forfra. Det hele er programmeret på forhånd – inde i det lille frø. Læs meget mere om det spændende studie lige HER.

Gode sorter

  • Helianthus annuus – Firecracker F1 -bliver ca. 75 cm høj og passer godt i lave bede og store krukker.
  • Helianthus annuus – Sparky – er en hårdfør solsikke, som bliver 100-150 cm høj – velforgrenet med mange blomster.
  • Helianthus annuus – Ruby F1 -Fin som snitblomst og et godt blikfang i bedet. Bliver 180-200 cm høj og får store rubinrøde blomster med en diameter på ca. 20 cm.
  • Helianthus annuus – Tall Sungold – bliver ca. 200 cm høj. Hvis man beskærer toppen, bliver planten mere busket med seks-syv blomster på hver plante.
  • Helianthus annuus – Big Smile – blomstrer tidligt og bliver 30-40 cm høj. God i bede og krukker.

God fornøjelse.

Privat foto: Begejstringen ved at føle sig lillebitte, når man står under en kæmpe solsikke, den bliver man aldrig for gammel til – Nynne 14 år.

Solsikke Nynne HjørringAvis 400x600

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion