d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"NY BOG: Knud Erik Larsen trodser alle forudsigelser

18. maj 2020 - kl.10:00 - af:

Knud Erik Larsen - Den svære ungdom 600x250

Knud Erik Larsens bog “Fredenslund” blev en overrumplende succes og et tilløbsstykke.

I dag udkommer Knud med sin næste bog – “Den svære ungdom”.

Bogudgivelsen skulle oprindeligt have foregået med bogsignering og festligheder, men coronaen satte også bremsen i her.

– Måske afholder jeg bogsignering senere på året, fortæller Knud – det kunne jeg godt forestille mig.

Mange interesserede mennesker var der helt givet mødt op til en signering, for Knud er kravlet i hjerterne hos læserne og der har han sat sig godt fast.

Det forstår man til fulde, når man har læst bøgerne: Knud har noget på hjerte og på sinde.

– Min første bog Fredenslund ramte åbenbart noget, som mange mennesker fra min generation kan forholde sig til, men forhåbentlig også noget man i dag har lyst til at vide noget om og lære af, fortæller Knud.

– Vi lever i en tid, hvor de materielle goder ikke altid påskønnes, men mere opfattes som en selvfølge. Ser jeg, den dag i dag, en tabt vante ligge på gaden, får jeg instinktivt lyst til at samle den op og tage den med hjem, fordi sådanne helt basale goder var et stort afsavn i min barndom.

Knud sætter, i hans bøger “Fredenslund” og “Den svære ungdom”, åbent og ærligt ord på oplevelser man ikke satte ord på, dengang han var barn, oplevelser som ingen børn bør opleve eller forholde sig til – heller ikke dengang.

Knuds bøger handler om en lille drengs, og efterfølgende om en ung mands, liv – som på trods af stor modgang og vodsomme udfordringer aldrig gav op. Om det at være født ind i en familie hvor moderen var småt begavet, faderen afstumpet – og begge var de ansvarsløse.

Om en familie, hvor druk, hor, skænderier, fattigdom dominerede, om et par forældre som alt for ofte efterlod Knud og hans søskende i afmagt – og om omgivelser der valgte at stå til.

Ensomhed, følelsen af at være udenfor og anderledes blev hurtigt Knuds følgesvend gennem både barndom og ungdom.

– Jeg har aldrig nogensinde i min barndom haft kammerater med hjemme på besøg, og jeg blev aldrig inviteret hjem til nogen – nok fordi jeg var beskidt og uønsket. Vi var de tyende, jeg kom fra et et uhumsk og beskidt hjem uden elektricitet, rindende vand eller gas.

Knud fortæller hjerteskærende om, hvordan han som 7-årig flere gange spurgte sin mor om lov til at få et håndklæde og et par rene underbukser med i skole, når ugens gymnastiktime stod på skemaet – et ønske der sjældent blev opfyldt, og i stedet satte ar på sjælen i en lille dreng.

Den barske og følelsesforladte gymnastiklærer forlangte nemlig at Knud, på trods af manglende gymnastiktøj og håndklæde, så måtte deltage kun iført sit beskidte undertøj – til stor morskab for både klassekammerater og lærer!

Historierne om at være forladt i lyden af hjerteskærende barnegråd, fylder også i Knuds barneliv – de syv børn oplevede alt for mange gange, at begge forældre forsvant hele eller flere dage – uden de mindste bekymringer omkring den efterladte børneflok, hvor Knuds storesøster gang på gang måtte tage over og passe og pleje alle børnene i et hus uden mad, vand og varme.

Livets brogede vej førte til klarhed og ro

Huset med små skodder, drivhus, blomster i flor, reoler med bøger, vægge med masser af familieportrætter og kaffe i kopperne – det hele emmer af kærlighed til hinanden og til livet, tryghed, samhørighed – et godt familieliv.

Sådan oplever man Knuds hjem, når man træder indenfor i dag – et varmt hjem og en kærlig familie – alt det Knud ikke kommer fra, men som han heldigvis fik.

Som lille barn, efter endu et voldsomt slagsmål i hjemmet og en mor der i vrede over faderen forlod en grædende og skræmt børneflok, lovede Knud med gud i tankerne og hans lillesøster i hånden, at han som voksen aldrig ville forlade sine børn eller opføre sig tåbeligt og uforsvarligt som forældre.

Knud er født af en småtbegavet mor, det lægger han ikke skjul på – og det pakker han heller ikke ind.

– Jeg kan ikke skrive en bog om min barndom og min ungdom uden ærligt, at fortælle om det der jo oprigtigt skete. Det kan på nogen måske virke kynisk og uigennemtænkt, at jeg i mine bøger udstiller mine forældre på denne uforskønnende måde, men det har jeg ikke haft problemer med, fortæller Knud.

Knud fortæller, at hans mor kom svært fra start, hun kom til verden slap og med meget lav fødselsvægt, man frygtede i flere måneder for hende liv.

Knuds mor overlevede – hun humpede sig igennem skolegangen, men befandt sig konstant i kategorien for svagt begavede børn, det samme udtrykte en politirapport fra 1944, hvor Knuds mor, som ung kvinde, beskrives som være åndeligt begavet svarende til et barn på 10 til 11 år.

Det kan hun ikke bebrejdes fortæller Knud, det var så’n hun var skruet sammen – ubegavet, eftersom hendes forældre hørte til iblandt tyendet. Sådan var holdningen dengang. De vidste ikke bedre – det var deres livssyn.

Knuds mor måtte klare sig, så godt hun kunne, sammen med Knuds far, som var afstumpet, kold og kynisk – en uheldig konstellation fortæller Knud over kaffen. Kunne det været gået anderledes, hvis nogen havde rakt ud eller hvis Knuds far havde været en omsorgsfuld og hjælpsom mand!

Vi skaber vores liv gennem de valg, som vi tager livet igennem. Og med hvert eneste valg, vi tager, former vi og ændrer vi samtidig vores skæbne.

Uanset hvad vi gør, eller ikke gør, så trækker livet spor efter os.

Modet, styrken – initiativet – hvor kommer det fra?

Knud Erik Larsen sprang ud som forfatter, som 65-årig.

Hvor finder en mand i 60’erne både modet, evnerne, styrken og ikke mindst initiativet til at kaste sig ud i noget så stort som et forfatterskab?

– Min vilje og min indre rebel, som heldigvis vågnede langsomt op i min ungdom, blev og er min drivkraft og mit solide fundament, svarer Knud – jeg er meget taknemlig for min vilje og min viljes mod.

Knud henter en blå mappe frem, fyldt med artikler og læserbreve, som han gennem årene har forfattet til aviser og dagblade.

Helt bagerst i mappen viser Knud en avisartikel bragt i 1979. I artiklen er det et foto, som viser Knud og hans soldaterkammerater siddende ved et bord. Fotografiet blev taget i sommeren 1971, grundet Kong Frederik 9. forargelse over det store antal langhårede danske soldater der var i det danske forsvar.

Selvsamme foto af Knud og hans soldaterkammerater dukker igen op i Aalborg Stiftstidende i august 1979 – men denne gang under overskriften “Danske soldater bliver dårligere til at stave” – og den overskrift triggede Knud til at skrive hans første læserbrev.

Den Svære Ungdom

Den svære ungdom handler om Knuds vej væk fra Fredenslund – om den svære periode som teenager, en tid Knud egentlig ikke vidste, hvad var, eller havde hørt om.

Vi følger Knud i hans mange bestræbelser på at overvinde forhindringer, valg, den første forelskelse, den altopædende fortvivlelse, hans følsomme og trodsige sind og de mange selvbebrejdekser, der fulgte med som en skygge.

Hans kortere karriere som fodboldspiller, hvor velværen fra det ugentlige brusebad oversteg banens boldspil.

Vi hører også om en beslutning, som nær havde bragt Knud på randen af kollaps.

Som skrevet, Knuds vilje forbliver heldigvis intakt.

Og netop ordet “vilje”, har været afgørende for Knud og hans overlevelse.

– Jeg besluttede tidligt, at jeg ikke ville gå rundt og sørge over en barsk barndom, som jeg alligevel ikke kan ændre på – havde jeg gjort det, havde jeg givet været død i dag.

Med vilje, glæde og humor, kan vi alle meget mere end vi aner. Og derfor er mine bøger heller ikke en lang jammerdal, slet ikke.

Selvom min barndom oftest var præget af svigt og smerte, så var der også gode stunder og oplevelser der lyser op, og dem skal vi holde fast i og fokusere på – så går alting meget bedre, slutter Knud.

I dag udkommer Knud Erik Larsens 2. bog – Den svære ungdom – en bog fra en svunden tid, som vi her på redaktionen varmt anbefaler, at man læser – bestemt også dem i den yngre generation.

En barsk, smertelig men også håbefuld historie fra en tid vi ikke må glemme, den vedrører os alle.

Også en historie der på flere fronter sætter tanker igang i forhold til vores udfordringer omkring svigt af nutidens børn og unge, hvor alt for mange kæmper med ensomhed, stress, angst, lavt selvværd, fattigdom i år 2020 – dårligt mentalt heldbred under en eksplosion af psykiatriske diagnoser.

Knuds historier fortæller os heldigvis også, at selv om man møder voldsom modvind, så kan vinden også vende – det er en god historie.

De små glimt af hverdagens lykke skal vi gemme i vore hjerter.

Knud er en meget opmærksom, fintfølende og indlevende skribent, som fra første til side griber godt fast og fastholder læseren.

Vi ønsker Knud et stort tillykke med forfatterskabet og bogudgivelsen.

LÆS også: Rekordbesøg og stor succes på Kulturcenter Vendsyssel

Knud Erik Larsen - Den svære ungdom - 400x600Knud Erik Larsen - Den svære ungdom 400x600Knud Erik Larsen - Den svære ungdom - artikelfoto 600x400Knud Erik Larsen - Den svære ungdom - artikel 600x400Knud Erik Larsen - Den svære ungdom - artikel_hel 400x600Knud Erik Larsen - læserbrev 400x600

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion