d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Pinsesolen danser og varmer – vær opmærksom på UV-indekset

30. maj 2020 - kl.9:01 - af:

Solhat-solbriller-600x250 SH

Pinsen byder på masser af dejlig solskin og varme, men vær opmærksom på UV-indekset – tyndt ozonlag, høj sol og få skyer betyder, at uv-indekset bliver højt i pinsedagene.

Det solrige pinsevejr inviterer os udenfor i sommer- og badetøj.

Man bør dog være opmærksom på, at der netop nu trænger

flere skadelige uv-stråler igennem atmosfæren end normalt.

Uv-indekset vil i eftermiddag nå op på 5,5, og i pinsedagene forventes indekset op i nærheden af 6,5.

Når uv-indekset overstiger 6, er risikoen for solskoldning forhøjet.

Uv-indekset beregnes ud fra flere faktorer, hvor solhøjde, skydække og ozonlagets tykkelse er de vigtigste. I Danmark kan uv-indekset maksimalt nå op omkring 7.

Den vigtigste af ovenstående faktorer er solhøjden, og solen er næsten så højt på himlen, som den kan, i Danmark. Der er kun tre uger til midsommer.

Solen står højest på himlen klokken 13.20, og ifølge kræftens Bekæmpelses solråd bør man skrue ned for solen mellem 12 og 15.

De tre solråd kan huskes som tre s’er: skygge, solhat og solcreme.

Læs mere om solråd fra Kræftens Bekæmpelse lige HER.

Højtryk gør ozonlaget tyndere

Højtrykket, der er garanten for det gode vejr i pinsen, er samtidig også skurken med hensyn til skydække og ozonlag. Højtrykket nedbryder noget af ozonlaget, så ozonkoncentrationen er cirka 15 procent lavere end normalt. Samtidig betyder nedsynkning af luft i højtrykket, at der vil være få skyer på himlen. Pinsen bliver derfor solrig og varm.

Pinsesolen danser

At pinsesolen danser pinsemorgen er formentlig en forestilling, der stammer helt tilbage fra midten af 1800-tallet.

På den tid er der flere beretninger – ikke mindst fra borgerlige miljøer – der fortæller at man pinsemorgen skal ud og se solen danse. Èn af de ældste vidnesbyrd findes i Vilhelm Bergsøes “Fra den gamle fabrik”, der udkom i 1869.

En ældre forestilling knytter sig imidlertid til “påskesolen”. I store dele af Europa – og altså i Danmark – mente man, at solen dansede påskemorgen, fordi den var så lykkelig over, at Jesus var genopstanden.

Nyd det dejlige vejr og pinsesolen. God pinse.

Solhat solbriller 600x250Havet sol free pic 600x250

 

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion