d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Opskrift på små, fine og nemme Sankt Hans hekse

23. juni 2020 - kl.10:12 - af:

Der er da ikke noget mere hyggeligt, end når man selv har kreeret heksen til Sankt Hans bålet.

Her får du et rigtig skønt og meget nemt bud på, hvordan både børn og voksne, med naturens materialer, kan lave de fineste små hekse til Sankt Hans bålet i aften.

Og de her hekse er perfekte til det mindre bål hjemme i haven.

Det skal du bruge til en heks:

  • 1 stor kartoffel som hoved
  • 1 tynd gren/pind – evt. frugtspyd
  • strand-siv eller snor
  • stof, blade eller tang

Kartoflen presses fast som hoved på pinden og så er heksens fundament allerede klar.

Herfra sætter kun fantasien grænser.

Heksens hår kan evt. være tang, siv eller garn, som monteres fast med snor eller siv som et pandebånd.

Heksens kjole kan skabes af blade, blomster, siv, stof eller lignende.

Det sjove med kartoffelhekse er, at kartoflen ofte “hyler” lidt når den brændes på bål.

Her følger et par billeder til inspiration.

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans og sender hekse til Bloksbjerg

Midsommerdagene, hvor natten har sin korteste varighed, har man siden vikingetiden troet var særligt hellige.

I middelalderen begyndte man at indsamle urter, fordi man mente, at de omkring midsommer var ladet med en særlig kraft. Det var især sankthansurten (sedum telephium) man opfattede som hellig.

Vandet mente man også var helligt. Duggen på græsset skulle have en helbredende virkning, og de syge valfartede til de såkaldte helligkilder.

Bl.a. er Helenekilden i Tisvilde en af Danmarks mest berømte kilder, og fra gammel tid fortælles det, at den som er syg og ikke kan helbredes af anden vej, skal komme til kilden den 23. juni, Sankt Hans aften. Her skal man tappe det kvantum vand, man formoder at kunne drikke i løbet af den kommende nat og herefter begive sig til Helene grav, hvor man liggende på graven drikker det hellige og helbredende vand. Og når morgenlyset for alvor kommer igen, vil man være helbredt for sin sygdom.

Selvom sommersolhverv ikke falder på den 23. juni, har vi i Danmark altid haft tradition for at holde sankthansaften den dag. For festen er nemlig også en markering af Johannes Døberens fødselsdag. Som et resultat af kristendommens møde med solreligionen i 200-tallet, blev de to vigtigste fødselsdage, Jesu og Johannes Døberens, altså placeret ved solhverv, henholdsvis vintersolhverv, den 24. december, og ved sommersolhverv, den 23. juni.

Sankt Hans er, ligesom julen, en blanding af hedenske og kristne ritualer. Fejringen af Johannes Døberen er på et tidspunkt blevet blandet sammen med båltændingen, som er en nordeuropæisk skik, der har eksisteret siden vikingetiden. Formålet med bålet har været at jage onde ånder bort.

Siden hen gjorde man det mere konkret og begyndte at brænde heksefigurer af. Det skete med henvisning til kirkens officielle hekseafbrændinger fra 1540 til 1693. Når man brændte heksene på bålet Sankthansaften, sendte man ifølge gammel folketro alle heksene af sted til Bloksbjerg, som er et bjerg i det tyske skovområde Harzen.

Båltændingen er en tradition, som vi holder i hævd den dag i dag. Vi brænder stadig heksen af, fordi det er en måde at vise, at vi holder fjenderne og det onde på afstand. Det gør vi, mens vi synger “hver by har sin heks, og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde”, som der står i Holger Drachmanns “Midsommervisen”.

Selvom der siden hen er blevet taget afstand fra kirkens hekseafbrændinger, er det altså stadig populært at sætte en heks på bålet.

Glædelig midsommer og Sankt Hans.

kartoffelhekse 400x600kartoffelhekse a 400x600Kartoffelhekse 600x250

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion