d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Byrådet i Hjørring: Ældrecentret Havbakken lukker

25. juni 2020 - kl.8:26 - af:

HJK Havbakken 600x250 SH

Byrådet i Hjørring: Ældrecentret Havbakken lukker – de to sidste beboere skal flytte ud.

Et flertal i byrådet afgjorde onsdag aften, at det omdiskuterede ældrecenter – og tidligere plejehjem – nu helt skal lukke, skriver tv2nord.dk

Efter en årelang strid har et flertal i Hjørring Byråd på et møde onsdag aften besluttet, at ældrecentret

Havbakken skal lukkes.

Ifølge TV2 Nords oplysninger skal bygningerne desuden rives ned.

På mødet blev to punkter omhandlende Havbakken behandlet med efterfølgende afstemning.

Byrådet skulle tage stilling til, om der kunne gives bemyndigelse til at opsige de to tilbageværende beboere, så ældrecentert endeligt kan lukke – og om bygningerne måtte rives ned efterfølgende.

Venstre, Dansk Folkeparti og Lokallisten stemte nej til begge punkter, oplyser 2. viceborgmester og Venstre-medlem Henrik Jørgensen.

Ifølge ham blev der på mødet oplyst, at det koster 6,6 millioner kroner at drive Havbakken med de resterende beboere – en udgift, Hjørring Kommue gerne vil spare for at bruge pengene andre steder.

– Jeg kan ikke forstå, man vil argumentere med kroner og øre, når det handler om folks boliger og om ældre og svage borgere, som allerede har sagt nej til andre muligheder. Det er en sjov argumentation, for hvor stort skal beløbet være, før man begynder at knække folks rettigheder, siger 2. viceborgmesteren til TV2 Nord.

– Jeg kan godt forstå, at 6,6 millioner kroner er mange penge, men beboerne har ikke bragt sig selv i den situation, siger Henrik Jørgensen.

Borgmester: – Jeg havde håbet på dialog til det sidste

Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S) er ærgerlig over, at det ikke har været muligt via dialog at finde en løsning for de to sidste beboere. At man har været nødt til at tage beslutningen i byrådet.

– Jeg havde virkelig naivt håbet på, at vi kunne tale os ud af det her, som vi har gjort det alle andre steder i kommunen. Da vi lukkede Nordbovej i Hjørring skete det i dialog. Møllegården i Vrå og Poulstrup har vi på samme måde kunne finde andre gode tilbud til beboerne, som de har accepteret, men det ville de ikke her, siger han.

Alligevel understreger han, at alt er gået efter bogen.

– Vi har valgt at opsige beboerne på en ordentlig måde, hvor beslutningen bliver truffet i byrådet. Vi vil gerne have en dialog om, hvordan vi får beboerne bedst videre og vinder det rigtige tilbud til dem, mn vi har også et ansvar over for kommunen, siger Arne Boelt (S)

Borgmesteren mener ikke, det er sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade kun to beboerne blive i ældrecentret, der er normeret til 38 beboere. Bygningerne forfalder, og det kan skade helbredet, påpeger han:

– Kan du forestille dig et plejehjem med så store varmvandsbeholdere og ventilationsanlæg, men som kun bliver brugt af to. Hvor der ikke bliver gjort rent på de resterende stuer, og alt skidtet derfor kan flyve rundt til de to stuer, hvor der bor nogen? Det er ikke særligt sundt for indeklimaet, mener Arne Boelt og henviser til bakterien legionella, der trives i varmt og stillestående vand, og som kan forårsage den farlige lungesygdom legionærsyge.

De resterende to beboere på Havbakken har fået et opsigelsesvarsel på tre måneder. De kan dog vælge at anke beslutningen.

Så snart beboerne er opsagt, sender Hjørring Kommune opgaven med at rive bygningerne ned i udbud.

De umiddelbare planer med området er at bygge nye ejendomme.

– Nogle med tilknytning til borgerforeningen vil gerne lave et projekt med almennyttige og private boliger til udlejning og ejerlejligheder, oplyser borgmester Arne Boelt (S).

Langvarig strid om Havbakken

Hjørring Kommune har siden 2018 ønsket at lukke Havbakken for at ”effektivisere plejesektoren og få økonomien til at hænge sammen”, som borgmester Arne Boelt dengang sagde til TV2 Nord.

Men siden da har beslutningen mødt hård kritik fra flere steder. De 32 beboere selv har nægtet at flytte og skrev i 2018 med lejeloven i hånden under på, at de ikke har tænkt sig at finde et andet sted at bo.

Ældre Sagen har også rettet massiv kritik af kommunen og stævnet den, fordi det var i strid med beboernes lejekontrakter, når kommunen har omdannet plejeboligerne på ældrecentret Havbakken i Tornby til ældreboliger – og dermed indirekte tvang beboerne til at flytte til en anden plejebolig, for at få den samme pleje og omsorg, som de hidtil har haft.

1. november 2019 forsvandt det faste personale på Havbakken, og beboerne har siden kun modtaget hjemmehjælp.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion