d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Lokal optiker: UV-indekset er på himmelfart – husk solbrillerne

29. juni 2020 - kl.8:01 - af:

Solen har indtaget Danmark, og det har sendt uvindekset  himmelfart.

Udover solcreme og solhat skal du også huske solbrillerne. Solens kraftige uv-stråler nemlig skade øjnene, hvis du ikke beskytter dem.

Solen skinner fra en skyfri himmel i disse dage, og det øger salget af solcreme og solhatte.

Men solbrillerne bør også være et punkt  huskelisten. Sådan lyder anbefalingen fra chefoptiker Henrik Skovbjerg hos Louis Nielsen Hjørring.

Med et uv-indeks der,  de varmeste dage, nærmer sig 7, er solens stråler så kraftige, at de kan beskadige øjnene, hvis de ikke beskyttes af et par solbriller.

– Det er vigtigt at huske solbrillerne, når solen skinner som den gør i disse dage, og uvindekset derfor er rigtig højt. Uden beskyttelse mod solen kan øjnene i værste fald tage varigt skade, fortæller Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Længerevarende eksponering af sollys kan blandt andet forårsage tidlig udvikling af grå stær og makula degeneration (forkalkning i øjet), som kan nedsætte synsevnen og i værste fald føre til blindhed. Solbrillerne har to funktioner, forklarer hun.

–          Den ene er, at vi undgår at knibe øjnene sammen, så vi kan slappe af og undgå spændingshovedpine. Den anden, som er mindst lige så vigtig, er, at solbrillerne beskytter øjnene mod varige skader fra solens farlige uv-stråler, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Beskyt også børnenes øjne

Henrik Skovbjerg påpeger, at det er ekstra vigtigt at beskytte børnenes øjne mod de skadelige uv-stråler, og bakkes op af sin kollega Gitte Brink Kristensen.

–          Børns pupiller er større end de voksnes. Når pupillerne er store, vil flere uv-stråler ramme nethinden og linsen inde i øjet, og det er her strålerne kan gøre skade. Samtidig opholder børn mere udenfor end de voksne, og det betyder, at de er ekstra udsatte. Så børnene skal altså også huske solbrillerne,fortæller hun.

Refleksioner  stranden og vandet

Bruger du sommerdagene  vandet eller ved stranden, er der ekstra grund til at pakke solbrillerne. Både vand og sand reflekterer nemlig solens stråler, som rammer dine øjne.

– Vand og sand reflekterer en betydelig andel af solens stråler. Derfor vil man opleve, at man kniber øjnene sammen, hvis man ikke har husket solbrillerne. Pak dem derfor også, hvis du nyder sommerdagene  stranden, anbefaler Gitte Brink Kristensen.

Husk solbriller med uv-beskyttelse

Det er imidlertid ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du køber. Det er nemlig ikke alle solbriller, der beskytter mod solens uv-stråler.

–          De fleste solbriller i Danmark har uv-beskyttelse, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, hvis man køber solbriller online eller finder de solbriller frem, som man købte  et marked i udlandet sidste år, fortæller Gitte Brink Kristensen

Hos Louis Nielsen Hjørring oplever Henrik Skovbjerg kunder, der tror, at mørke glas er ensbetydende med indbygget uv-beskyttelse, men den myte er vigtig at mane til jorden.

– Mørke glas er ikke ensbetydende med, at solbrillerne har uv-beskyttelse. Alle vores solbriller er CE-mærkede, og vi har uv-beskyttelse i alle vores solbrilleglas, uanset om de er mørke eller let farvede, fortæller Gitte Brink Kristensen.

CE-mærkningen er en garanti for, at solbrillerne har den anbefalede uv-beskyttelse, og det er denne mærkning, Henrik Skovbjerg anbefaler, at man går efter. Det vil fremgå  solbrillens stang, hvis den er CE-mærket.

–          Med CE-mærkningen sikrer du, at solbrillerne lever op til kravet om uv-beskyttelse, så tjek det, inden du tager dine solbriller med  sommerferie eller står og skal købe nye, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Behold solbrillerne  i skyet vejr

Henrik Skovbjerg slår fast, at selv når sommervejret aftager og skyerne melder sin ankomst, er det vigtigt at beholde solbrillerne . Solens uv-stråler kan nemlig trænge igennem skyerne, og derfor anbefaler Henrik Skovbjerg at beholde solbrillerne ..

– Uv-strålerne er til stede, selv om solen dækkes bag skyer. Strålingen er ikke lige så kraftig, men kan alligevel være skadelig. Derfor anbefaler vi også solbriller i skyet sommervejr, fortæller Gitte Brink Kristensen.

4 tips til sommerens solbriller

  1. Vælg solbriller med uv-beskyttelse, som beskytter dine øjne mod solens farlige uv-stråler. Gå efter solbriller med CE-mærkning, som garanterer, at solbrillerne overholder kravet om uv-beskyttelse.
  2. Husk også solbrillerne, når du er  stranden eller  vandet. Sand og vand reflekterer nemlig solens stråler, som rammer dine øjne.
  3. Husk solbriller til børnene, hvis øjne er ekstra udsatte, fordi de har større pupiller og opholder sig udenfor i længere tid end voksne.
  4. Brug også solbriller  skyede dage. Uv-strålerne kan nemlig godt trænge igennem  en overskyet dag.

Louis Nielsen Hjørring - solbrillerLouis NielsenHjørring - husl solbrillerne 700x500Louis Nielsen Hjørring 400x600

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion