d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"BREAKING: Hjørring har på 1 år firdoblet antallet af sommerfugle

9. august 2020 - kl.10:39 - af:

Med inspiration fra Frank Erichsen har borgere i Hjørring Kommune – det seneste år – forvandlet haver, industrikvarterer, parker og landbrugsområderne til naturligt, blomstrende oaser – i forsøget på at få den vilde natur tilbage til Hjørring.

Som en del af projektet satte kommunen også parker, grøftekanter, rundkørsler, græsplæner omkring byens

institutioner og store landområder i og omkring byen i spil for at skabe mere vild natur.

Hjørring Kommune søgte, med afsæt i projektet “Naturkommunen blomstrer vildt”, hjælp fra helt almindelige familier, erhvervsliv og landbrug til, i fællesskab gennem projektet radikalt at ændre naturens vilkår.

Om det lykkes at få engageret tilstrækkelige ressourcer til at gøre en forskel allerede efter blot 1 år, var noget af det en afslutningsevent i Hjørring Bjerge, lørdag middag, gav svar på, et projekt som langt fra er ovre, men netop nu viser en retning med Hjørring i spidsen som forgangskommune for hele landet.

Til afslutningseventen var der taler fra Borgmester Arne Boelt, vores miljøminister Lea Wermelin, Frank Erichsen alias Bonderøven og Morten D. D. Hansen.

Udover de meget spændende taler, blev 40 sitka grantræer på Hjørring Bjerge sprunget i stykker, som en afslutning på en lille del af “Naturkommunen blomstrer vildt”.

I stedet for de 40 sitkagraner på Hjørring Bjerge bliver der nu plantet eg og hvidtjørn.

Selve sprængningen blev foretaget af Dansk Sprængnings Service.

Afslutningsevent i Hjørring Bjerge – Arne Boelt

Arne Boelt bød velkommen og takkede fra hjertet alle de deltagende i projektet – de private, skolerne, erhvervslivet, hele byrådet og alle de myreflittige medarbejdere.

– Her i Hjørring Kommune plejer vi at sige, “de er væsentligt bedre end deres rygte“. Og det var landmændene Arne hentydede til, som han også sendte en stor tak til, fordi de også var gået meget aktivt ind i dette projekt.

– Der hvor vi mangler mere aktiv deltagelse, er blandt vore erhvervsdrivende, dem vil vi meget gerne have mere på banen, og det skal også nok komme – fortalte Arne.

Hjørring Kommune har lavet en opgørelse, der viser at alene i Hjørring, er der mere end 100 hektar græsplæne knyttet til de erhvervsdrivende.

Græs som Hjørring gerne Kommune meget gerne vil have fat i.

– Flere af vore erhvervsdrivende udtrykker, at deres udeomgivelser fortæller noget om det, der foregår inde i virksomheden. Og disse tanker kan man  jo godt forstå, fordi sådan har vi altid og tidligere tænkt.

– Kunne vi nu bare få fat i 3/4 dele af de arealer, således at virksomhederne fortsat kan sikre sig en imødekommende indgang til deres virksomhed – og samtidig sikrer vi alle en vækst og en overlevelse af vores biodiversitet, forklarede Arne.

– Det handler om kultur, og her må vi alle støtte op og hjælpe hinanden  – vi gør det her fordi vi ved, at det virker – alt sammen noget der gavner os alle i den sidste ende.

– Jeg er selv blevet kraftigt skubbet af Frank Erichsen óg min kone. – Hvorfor har i så meget græs spurgte Frank! – det har vi ikke mere.

Arne roste også landsbyerne i kommunen – I er er gået all in, og har plantet en masse blomster, det er fantastisk.

Frank Erichsen – Vaner er det sværeste at bryde

– Vaner er noget af det sværeste at ændre på – vi har ufatteligt svært ved at handle anderledes på noget, vi altid har gjort.

– Vi bliver også meget hurtige utålmodige, fordi naturen ikke bare kvitterer som vi forventer, naturen vil gerne selv styre slagets gang, men har lige nu behov for alles opbakning.

Et projekt som dette kan ikke lade sig gøre, hvis ikke der findes nogle ildsjæle, der utrætteligt går forrest med al deres begejstring og optimisme – det gør I her i Hjørring, sluttede Frank Erichsen.

Morten D.D. – begejstringen vil ingen ende tage

Morten DD var manden der fik lov til, her på dette møde, at overrække de overbevisende resultater.

– Over alt i landet har det været et lorte år for vores sommerfugle og insekter, med undtagelse af Hjørring, fortalte Morten.

Her er antallet af sommerfugle nemlig FIRDOBLET! De vilde bier har fordoblet sig – tilmed er der kommet nye arte til óg hos svirrefluernes ses en tidobling – det er HELT VILDT FANTASTISK – et super opløftende resultat.

Undersøgelse viser altså med al tydelighed, at der kan skabes bedre levesteder for sommerfugle og andre insekter på bare et år både i byer og på landet, hvis man laver de rigtige tiltag.

Optællingerne er foregået via standardiserede optællinger i naturområder og inde i byen.

Morten var udover de overevisende tal også meget begejstret for en helt særlig oplevelse hos Novo Nordisk i Hjørring.

– Jeg står ude ved Novo Nordisk – midt i et industrikvarter som man oftest forbinder med en nærdødsoplevelse.

Men sådan var det ikke hos Novo i Hjørring, hvor man har plantet en hel masse blomster, bl.a. de fine små klokkeblomster – OG i disse små klokkeblomster vrimlede det med den meget sjældne humlebi, Klokkehumlen!

Klokkehumlen er meget kræsen, den vil i hele verden KUN spise humle fra Klokkeblomsten.

– det var en meget vild oplevelse, jeg har aldrig før set så mange Klokkehumler på samme sted sluttede Morten DD – det er et godt tegn på en rigere natur.

Lea Wermelin – finkæmmede haver er ikke længere et tegn på overskud

– I får ting gjort heroppe i Nordjylland – I gør det I siger, sagde Lea Wermelin (S), Miljøminister.

– Lige fra Naturmødet, selv i en on-line version og nu til forgangskommune for hele landet.

– Det er utroligt imponerende, at man på så kort tid får så markante resultater, som man hører om i dag: En firedobling af antallet af sommerfugle. Det både inspirerer og motiverer. Hjørring Kommune viser os, er at vi alle sammen kan gøre en forskel. Om det er i haven, landmanden, sommerhusejeren eller børnehaven.

–  Som mor til 2 piger – gør det mig trist at de fugle jeg sang om, som barn – ikke synger så meget mere.

– På bare 40 år har vi mistet næsten 3 millioner fugle i Danmark, de er forsvundet fra vores marker, vores enge og andre dele i det åbne land – det er en kæmpe naturkrise, og den naturkrise skal vi have bremset.

– Vi skal give vores natur det den har aller mest brug for – nemlig plads.

– Plads til at udfolde sig, plads til at være her på egne præmisser og plads til at blomstre vildt. Det er en af det absolutte aller vigtigste prioriteter for mig som miljøminister – og det gælder også regeringen.

– Det er SÅ stort og SÅ inspirerende at se hvordan i i fællesskab har taget kampen op mod naturkrisen her i Hjørring Kommune.

I kigger ud i alle hjørner. Lige som mange bække små gør en å – så gælder det også at mange bede små  – kan være en vej at gå.

Engang var det et tegn på overskud at haver og grønne områder stod snorlige og i samme højde – med farvesorterede bede.

Den trend giver ikke længere overskud, den giver os en fattig natur.

– Som jeg indledte – I gør hvad I siger heroppe, bliv ved med det – og del ud af alle jeres erfaringer, så endnu flere danskere vælger våbenhvile med ukrudtet og lader havetraktoren stå.

Tusinde tak fordi i lade det hele blomstre i Hjørring Kommune – og tillykke med de meget flotte resultater.

Lea sluttede af med ordene fra Eric Clapton:

– Let it go, let it go, let i blossom, let i flow  – vores natur har brug for meget mere flower power.

Naturkommunen Blomstrer Vildt - Arne Boelt - AfslutningseventNaturkommunen Blomstrer Vildt - Frank ErichsenNaturkommunen Blomstrer Vildt - Morten DDNaturkommunen Blomstrer Vildt - Miljøminister Lea Wermelin

 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar til: “BREAKING: Hjørring har på 1 år firdoblet antallet af sommerfugle”

 1. Inger Marie Baltzer Arndal den: 9 oktober - 2020 16:53

  Super herlig udsendelse. Meget vigtigt, tydeligt, forståeligt og enkelt at gøre efter lokalt.
  Spørgsmål:
  Da jeg kender mange her på Bornholm, der både har arealer og interesse i at efterligne projektet, vil jeg gerne høre:

  Hvordan går man konkret til værks på egne arealer:

  Som:
  1. klargøring før såning af arealer?
  2. Hvor kan man anskaffe frø fra de vigtige blomster?
  3. Hvad koster frøene?

  Årsagen er, at jeg jo gerne vil give så mange konkrete oplysninger videre til de mange, jeg kender, som både har arealer og interesse i at fremme diversiteten ang. insekter og sommerfugle.

  De bedste hilsner med tak for flot og overbevisende formidling.
  Inger Marie Baltzer Arndal, Rønne

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion