d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Det bliver skummelt, det bliver sjovt. Så kom, hvis du tør!

12. august 2020 - kl.9:02 - af:

Vendsyssel Teater leverer inden længe en både skummel, spændende og sjov teaterforestilling om kiksen fra Hjørring.

I 80 år indhyldede fabrikken i Hjørring byen i sødlig duft.

Her følger historien om ‘Kiksen’ via tv2nord.dk:

Kiksefabrikken i Hjørring er omdrejningspunktet i et

nyt teaterstykke om magt og mord – her er virkelighedens historie om kiksefabrikken.

Duften i Hjørring var ikke til at tage fejl af. Når der var gang i ovnene på kiksefabrikken Bisca på Parallelvej i Hjørring indhylede duften af småkager, kiks og vafler byen så ingen var i tvivl om, at produktinen kørte på højtryk.

Bisca lukkede fabrikken i Hjørring i 2004 og dermed sluttede en godt 80 år lang æra med produktion af kiks, kager og andet i byen.

En æra der indeholder et utal udskiftninger i ejerkredsen, flere forskellige navne, en verdenskrig og – måske størst af alt – introduktioonen af mariekiksen.

Ja, der er ingen tvivl om, at “Kiksen” som fabrikken hed i folkemunde, har sat et aftryk på Hjørring historie.

Og en del af den historie bliver rammen når Vendsyssel Teater 17. september har premiere på krimikomedien “Kiksekartellet”.

En historie der udspiller sig på kiksefabrikken i slutningen af 1940’erne. Alt ånder fred og idyl – i hvert fald indtil det såkaldte Kiksekartel opstår.

Handlingen i ‘Kiksekartellet’ er fuldstændig fiktiv, men rammen er historisk for Hjørring, og selvom kiksefabrikkens historie hverken indeholder uopklarede mord, indflydelsesrige logebrødre og ‘eksotiske kiks bagt efter en tophemmelig opskrift’, så er den rigtige historie stadig spændende.

Engelsk navn gav prestige

Efter et mislykket forsøg i 1917 på at starte en konserves- og siden en kiksefabrik op i Hjørring under navnet Jydsk Bisquitfabrik kom Oxford til verden i 1922. Ejer Jørgen Storm, direktøren Hornbech og den svenske kiksmester Eric Andersson, der også var med til at starte Jydsk Bisquitfabrik op – blev enige om navnet Oxford. Det var engelsk og dermed velanset. Man kan sige at navnet skulle kaste lidt engelsk glans over de ganske nordjyske kiks og kager.

Navne som Victorie og Rex var også i spil, men valget faldt altså på Oxford og det holdt ved i hele 75 år.

Oxfords opstart var vanskelig, men efter fem år blev direktør Hornbech skiftet ud med Svend Nielsen der kom til at bestride posten i mere end 40 år. Kundekredsen voksede og i 1928 var fabrikkens overskud på 27.000 kroner. Omregnet til nutids-kroner var det et overskud på en lille million kroner.

Kongelig hofleverandør – og fint besøg

Årene gik og fabrikken blev i flere omgange udvidet. Pludselig var Danmark besat, men fabrikken i Hjørring klarede skærene og efter krigen fik man gang i eksport til både Sverige, Norge, Afrika og Asien.

I 1950 kunne Oxford begynde at pryde sin emballage med en kongekrone og det eftertragtede stempel: Kgl. Hofleverandør. Året efter fulgte Kon Krederik IX og hans hustru Dronning Ingrid op med et fornemt besøg på den store fabrik på Parallelvej.

Det sidste jubilæum

Stadigt flere kiks og kager rullede ud af produktionen i Hjørring, nye maskiner, ovne og bygninger blev købt og føjet til fabrikken. I 1967 blev et samarbejde med amerikanske Nabisco indledt og i 1970 købte Oxford en københavnsk fabrik ud af markedet.

I 1997 kunne Oxford fejre 75 års jubilæum, men kun tre måneder senere var det traditionsrige brand fortid. 10 ledende medarbejdere og Nykredit købte Oxford-fabrikken af de daværende ejere United Bisquits der havde i sinde at lukke den ned. Den ‘nye’ fabrik hed Bisca.

Redningsaktionen betød at halvdelen af de 500 jobs der var i farezonen blev reddet og det sidste af mange spændende kapitler på kiksefabrikken tog sin begyndelse. En konkurrencekalusul betød at fabrikken under Bisca-navnet ikke kunne sælge andet end tvebakker og skorper i Danmark og resten af norden i tre år fra 1997, men produktionen gik fortsat strygende og en nyinvestering betød at Bisca i Hjørring kunne producere to millioner småkager i døgnet – svarende til 30.000 af de velkendte aluminiumsdåser. Og halvandet år efter de 10 ledende medarbejdere overtog fabrikken i Hjørring eksportede man for 100 millioner kroner.

Men i 2004 var det endegyldigt slut. Bisca havde siden 1997 undergået yderligere transformation og fabrikken i Hjørring skulle nu lukkes. Det traditionsrige Oxford-brand som United Bisquits fortsat ejede er dog igen kommet på danske hænder, så hvis du kigger på hylderne med kiks og kager kan du muligvis stadig finde mariekiks fra Oxford – men i dag bliver de produceret i Svendborg.

Se hele indslaget fra TV2Nord lige HER.

Forestillingen Kiksekartellet – handling

Vi er på kiksefabrikken i Hjørring i slutningen af 1940’erne. Salget af kiks går strygende, ikke mindst efter ansættelsen af en svensk kiksemester.

Livet er også muntert hos frimurerlogen ’Snapsebrødrene’, hvor logebroder Murer-Madsen gerne arrangerer vovede aftenarrangementer med den frodige kiksepige Sorte Marie. Samtidig er der stille i Amtmandsboligen på bakken. Hunden snorker, og amtmandinden keder sig. I hvert fald indtil den svenske kiksemester dukker op med en pakke af eksotiske kiks, bagt efter en hemmelig opskrift. I denne verden opstår ’Kiksekartellet’ – eller gør det?

Langt senere, i 2020, er der travlt på byens teater. Kunstforeningen ’Skitserne’ holder høringsaften om flytningen af byens stolte skulptur Tyrebrønden. Der er både gammelt fjendskab og penge på spil. I løbet af aftenen dukker rygterne om ’Kiksekartellet’ imidlertid også op – sammen med historier om nogle uafklarede mord i byen. Men fandtes ’Kiksekartellet’ overhovedet? Og findes det stadigvæk?

Holdet bag

Da skuespilleren og dramatikeren Pernille Sørensen spillede med i Hjørring Revyen i 2018, blev hun nysgerrig på Hjørrings hemmeligheder. Hun gik i arkiverne på Vendsyssel Historiske Museum, og her fandt hun interessante oplysninger om byens kiksefabrik i dens storhedstid. Denne research – tilsat masser af fri fantasi og godt humør – bliver nu til en krimikomedie om Hjørring.

Stykket instrueres af Joy-Maria Frederiksen, der er en af Danmarks mest eftertragtede morskabsinstruktører; hun har bl.a. instrueret Odense Sommer Revy og farcen De 39 trin.

Kikseuniverset skabes af scenografen Camilla Bjørnvad, der har skabt vilde teaterverdener fra Gasolin på Dr. Dante til Brødrene Løvehjerte på Odense Teater og Kirsebærhaven på Aalborg Teater. Lyddesigneren Janus Jensen står for forestillingens urovækkende kikseknæk, og Anders Budolf Andersen sørger for både hyggen og uhyggen i lysdesignet.

Det bliver skummelt, men det bliver garanteret også sjovt. Så kom, hvis du tør!

Kiksekartellet har urpremiere den 17. september og spiller frem til den 16. oktoer 2020. (15 ÅR+).

Det er også muligt at bestille en “KIKS&MIDDAG&TEATER-PAKKE”, som indeholder historien om Mariekiksen med rundvisning på Vendsyssel Historiske Museum, middag på Teatercafeen hos Uffe samt forestilling – samlet pris 520 kr.

Find billetter og teater-pakker på vendsyssel-teater.dk

Læs også: Historien om Oxford og Mariekiks i Hjørring

Oxford - Kiksen – Vendsyssel Historiske Museum 600x400

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion