d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"FN’s pigedag: Det går stadig mest ud over piger og unge kvinder

11. oktober 2020 - kl.11:00 - af:

Barn Indien - HjørringAvis 600x250

Af Rasmus Prehn, udviklingsminister (S).

COVID-19 har sendt millioner af børn og unge hjem fra skole.

Hvem kommer aldrig tilbage til skolerne og ender uden uddannelse?

Pigerne. Som i stedet bliver giftet bort og bliver

gravide alt for tidligt. Det er rent ud sagt forfærdeligt.

Kriser går altid hårdest ud over piger og kvinder. FN frygter, at 47 millioner kvinder i år vil opleve at miste deres adgang til prævention, at der vil blive foretaget tre millioner flere usikre aborter, og at op imod syv millioner flere kvinder end normalt vil blive uønsket gravide. Partnervold forventes at stige med 31 millioner tilfælde, to millioner flere piger frygtes at blive omskåret, og 13 millioner flere
børneægteskaber vil blive indgået.

Det er FN’s skrækindjagende forudsigelse. Ender det bare halvt så galt, er det mere end frygteligt.

FN’s Internationale Pigedag d. 11. oktober er der altid grund til at markere. Før COVID-19 modarbejdede konservative kræfter kvinder og pigers adgang til abort, prævention og seksualundervisning. Under COVID-19 er presset blevet intensiveret. Det kan vi ikke sidde overhørig.

Derfor vil vi styrke indsatsen mod det globale pres på kvinder og pigers rettigheder.

Bl.a. stiller Danmark sig i spidsen for en international koalition, der samarbejder om at sikre, at kvinder og piger selv kan bestemme over deres liv og krop. Det gør vi sammen med sammen med 20 andre progressive lande, FN, unge, den private sektor og civilsamfundsorganisationer.

Danmark er i front, når det kommer til at kæmpe for ligestilling og retten til egen krop. Ikke mindst takket været en unik tværpolitisk enighed om emnets vigtighed.

I efteråret 2019 var Danmark medvært for ”Nairobi Summit”, et internationalt topmøde om kvinder og pigers rettigheder. Og under COVID- 19 har regeringen med støtte fra et bredt folketingsflertal givet 31 millioner kroner ekstra til FN’s Befolkningsfond UNFPA, der yder stor hjælp til piger og kvinder.

24 millioner kroner til organisationer i frontlinjen, der arbejder for at sikre fortsat adgang til basale sundhedsydelser, herunder adgang til prævention. Og 108 millioner kroner til WHO. Endelig har vi givet 50 millioner kroner til UNICEF, for bl.a. at være med til at sikre fortsættelse af indsatser for piger og kvinder udsat for seksuel og kønsbaseret vold.

Nu fortsætter vi det offensive arbejde som en del af ledelsen i den internationale koalition. Piger og kvinder verden over har krav på et bedre liv – både under og efter corona-krisen. Vi må gøre vores til at få det til at ske.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion