d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Type 2-diabetes: For mange nordjyder kender ikke risikoen

24. november 2020 - kl.6:14 - af:

Region Nordjylland: De fleste patienter med type 2-diabetes dør af hjertekarsygdom, men mange kender ikke risikoen.

Over halvdelen af patienterne med type 2-diabetes dør af hjertekarsygdom. Men en undersøgelse viser, at 6 ud af 10 af patienterne i Region Nordjylland ikke ved, at deres type 2-diabetes kan føre til hjertekarsygdom, og at mange ikke taler med lægen om risikoen.

Type 2-diabetes og hjertekarsygdom hænger sammen. Voksne med type 2-diabetes har nemlig markant større risiko for at udvikle hjertekarsygdom. Og over halvdelen af dem, der lever med type 2 diabetes, dør af netop blodpropper, slagtilfælde, åreforsnævringer, hjertesvigt og andre hjertekarsygdomme.

Alligevel ved 6 ud af 10 af patienterne med type 2-diabetes fra Region Nordjylland ikke, at de risikerer at udvikle hjertekarsygdom pga. deres diabetes. Mange af de adspurgte har endda allerede haft hjertekarsygdom eller symptomer på det. Det viser tal fra en undersøgelse blandt 907 danskere med type 2-diabetes, foretaget af YouGov for Boehringer Ingelheim i Danmark.

Selvom 6 ud af 10 har talt med en læge eller sygeplejerske om risikoen for hjertekarsygdom forbundet med type 2-diabetes, svarer resten enten, at de ikke har, eller at de ikke husker det.

“Det er bekymrende, at mange med type 2-diabetes ikke har talt med deres læge om risikoen for også at udvikle hjertekarsygdom. De kan derfor gå rundt med ubehandlet hjertekarsygdom”, fortæller Thomas Dejgaard.

“Det er vigtigt, at man får snakket med sin læge om det. Lige på stående fod kan jeg f.eks. ikke lige komme i tanke om symptomerne på hjertekarsygdomme,” fortæller Erik Andrä fra Sulsted nær Aalborg, der lever med type 2-diabetes.

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion