d. - 2. årgang
Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"Nikoline Prehn om sin minister-fars kostråd…

9. januar 2021 - kl.10:57 - af:

For første gang nogensinde guider Danmarks officielle kostråd ikke blot

danskerne til et sundere helbred, men også til en sundere klode.

– Det er et skridt i den rigtige retning, men jeg ville ønske, at man lige var gået et skridt videre og havde anbefalet at være fuldstændig vegetar, for det er det, der er aller bedst for klimaet. 

Sådan lyder det umiddelbart fra 18-årige Nikoline Prehn, efter de nye officielle kostråd forleden blev fremlagt.

– Det er virkelig dejligt og på tide, at der er mere fokus på at spise mindre kød og mere plantebaseret. Og det vil jeg gerne rose for, siger Nikoline Prehn.

Og mon ikke den rose bliver taget imod hjemme ved køkkenbordet hos den unge gymnasieelev fra Aalborg, for det var hendes egen far, fødevareminister Rasmus Prehn (S), der på regeringens vegne fremlagde de nye officielle kostråd.

Det er første gang officielle kostråd giver en retning for og opfordrer danskerne til at spise mere grønt og mindre kød – og kostrådene er en del af regeringens ambition om at reducere klimaaftrykket med 70 procent frem mod 2030.

– Vi diskuterer det da hjemme – især efter min far er blevet fødevareminister – det med maden, for jeg spiser ikke kød, og det gør min søster heller ikke, men det gør min far. Det går okay med at finde et alternativ, som han også spiser en gang imellem, siger Nikoline Prehn.

Og det er netop klimaet, hun tænker på, når hun vælger kød fra.

– Jeg tænker, at hvis man vil nå at standse klimaforandringer, så bliver man nødt til snart at anbefale at lade være med at spise kød, for det er det, der er nødvendigt, fordi kødproduktion forurener så meget, siger Nikoline Prehn, der blandt andet er elevrådsformand på Aalborg Katedralskole, med i hovedbestyrelsen i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse og uddannet verdensmålsambassadør.

Hun understreger, at man i lighed med hende selv og hendes veninder sagtens kan leve uden kød.

Læs alle de nye kostråd nederst i artiklen.

Otte kilo CO2 om dagen

I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året.

Det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.

Potentialet ved at justere i madvanerne er derfor store. Det mener politikerne på Christiansborg, som derfor nu også kobler madvaner og klima sammen i de nye officielle kostråd.

– De officielle kostråd har gennem årtier givet gode råd til, hvordan vi kan spise sundt, og det er oplagt, at de nu tager skridtet videre og hjælper de danskere, der samtidig gerne vil spise mere klimavenligt, godt på vej. Der er ingen løftede pegefingre, men en simpel vejledning der favner begge hensyn, for det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Nordjyder: Nemt at sige flere grøntsager

En undersøgelse lavet af Epinion for Fødevarestyrelsen viser, at 74 procent af de adspurgte nordjyder mener, det vil være nemt at spise flere grøntsager og frugter; mens 41 procent af de samme adspurgte svarer, at det vil være nemt at spise mindre kød.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Undersøgelsen er baseret på i alt 2.005 befolkningsrepræsentative besvarelser, der er indsamlet gennem et online spørgeskema via Epinions Danmarkspanel.

Man har også spurgt til, hvor ofte de spiser planterigt, varieret og ikke for meget. Til det svarer 35 procent af de adspurgte nordjyder, at sådan er det de fleste af ugens dage. Ligeledes svarer 35 procent af nordjyderne, at det er “sjældnere”, at de spiser mindre kød og flere bælgfrugter og fisk.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kilde: Fødevarestyrelsen – tv2nord.dk

Skriv en kommentar......- en Fotoclick, Sæby produktion