Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"


Nordjylland: Indbrud falder – men vinterferien nærmer sig

13. februar 2021 - kl.8:06 - af:

Tendensen med lav indbrudskriminalitet synes at fortsætte i politikredsen

her i 2021.

I januar måned og indtil 10. februar 2021 havde politikredsen kun 74 indbrud i privat beboelse mod 167 i tilsvarende periode året før.

Men nu står vinterferieugerne uge 7 og især 8 for døren – og det kan betyde øget risiko for indbrud i det nordjyske.

Indbrudstyven er nemlig mere aktiv i ferieperioder, lyder påmindelsen fra vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi, Niels Kronborg.
 
”Når vi andre tager på ferie, trækker tyven traditionelt i arbejdstøjet – så hvis man planlægger en ferie hos familien eller en tur i sommerhuset, så anbefaler vi, at man bruger tid på at indbrudssikre huset,” pointerer vicepolitiinspektøren, der også benytter lejligheden til at anbefale, at man tilmelder sig ordningen om nabohjælp, da det kan forhindre op til hvert 4. indbrud.  

Indbrudskriminalitet i frit fald 

En opgørelse fra Nordjyllands Politi viser, at tendensen med det faldende antal indbrud er fortsat i starten af 2021. Politikredsen har i januar måned og indtil 10. februar 2021 kun registreret 74 tilfælde af indbrud i privat beboelse mod 167 tilfælde i samme periode året før, mens der i 2019 var 197 og i 2018 hele 358 i samme perioder.  

Vicepolitiinspektøren tilskriver, næppe overraskende, corona-situationen en stor del af forklaringen på faldet i indbrud, da mange flere har opholdt sig hjemme som følgevirkning af samfundets lave aktivitetsniveau. Men vicepolitiinspektøren peger i samme åndedrag på, at det faldende antal indbrudstal skriver sig ind i en generel samfundstendens med et fald over en årrække, som man så også før corona, dog må man nok forvente, at billedet vil ændre sig, når hverdagen vender tilbage.  

Massiv indsats fortsætter

Derudover fremhæver Niels Kronborg den lokale, fokuserede indsats mod indbrudskriminalitet. Politikredsen har blandt andet sat målrettet ind med patruljering og efterforskning i områder, hvis der pludselig har været indbrudstyve på spil. 

Det spiller også ind, at borgerne generelt er blevet bedre til at sikre sig, mener vicepolitiinspektøren, der dog understreger:  

”De faldende tal ændrer ikke på, at vores politi-indsats på det her område fortsætter ufortøvet. Det er krænkende for den enkelte borger at komme hjem til et indbrud – og derfor skal vi forsat sætte massivt ind på at bekæmpe indbrudskriminalitet med både efterforskning og forebyggende tiltag.”   

Borgertip hjælper

Niels Kronborg opfordrer til, at man som borger straks ringer til politiet på 114, hvis man ser noget mistænkeligt i ens nærområde.  

”Opmærksomme naboer kan forpurre et indbrud. Tyve kan nemlig ikke lide vagtsomme øjne på sig. Derfor vil jeg opfordre til, at man ringer til os på 114 med det samme, hvis man ser mistænkelige personer i ens nabolag,” siger Niels Kronborg og tilføjer: ”Har man mulighed for det, så tag gerne et billede af for eksempel et mistænkeligt køretøj, som man observerer.”    

Husk, hvis du har akut brug for Nordjyllands Politis hjælp, eller du er vidne til et indbrud, der sker lige nu, så ring altid 112. 

Fakta: Sådan undgår du indbrud i vinterferien – fem gode råd 

• Vær en god nabohjælper og hjælp hinanden med at holde øje.
• Hvis du skal i sommerhus, så sørg for, at hjemadressen ser beboet ud, f.eks. lys, der tænder, når man nærmer sig eller naboens bil eller en henkastet cykel i indkørslen. 
• Sørg for at sikre vinduer og døre, gerne med indvendige nøgler, som kan tages ud, når man er bortrejst.
• Vær kritisk, når du køber brugt og brug mobilepay som betalingsmiddel.
• Ring til politiet på 114, når du har oplevet indbrud, eller hvis du ser mistænkelig adfærd i dit område.

Fakta: Indbrud i privat beboelse i Nordjyllands Politi januar og indtil 10. februar 2018-2021: 

Indbrud i privat beboelse 2018 2019 2020 2021
 Indbrud i villa og lignende 306 162 112 43
 Indbrud i lejlighed  28 26 3825
 Indbrud i værelse  1 1 
 Indbrud i landejendom 24 8 16 6
 Hovedtotal 358 197 167 74

Skriv en kommentar......

Powered by BusinessCom