Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"


Påskeferie & påskehygge: Skønne traditioner og sjove lege

29. marts 2021 - kl.9:13 - af:

I Danmark er der en lang tradition for at lege forskellige, hyggelige og sjove påskelege.

I gamle dage var bondens liv op gennem årene slid og slæb, her var der sjældent tid til at lege og slappe af.

Derfor var der så meget desto mere grund til at nyde det og ha’ det sjovt, når helligdagene endelig opstod – og lige der opstod flere af påskens lege – lege som vi

også finder sjove i dag.

Her følger nogle af dem.

Trille æg 

En af de ældste og mest elskede lege med æg er at trille æg – i gamle dage kaldte man det trante æg (trante betyder at trille). Legen går ud på, hvem der kan trille sit æg længst uden at det går i stykker.

Nogle spiller også med, at man vinder, hvis man kan få modstandernes æg til at gå i stykker, mens ens eget forbliver intakt.

Man kan trille æg på græsplænen, i skoven på stranden – ned ad bakker, gader eller ned ad et bræt.

Hvem kan trille flest omgange uden at ægget går i stykker?

Eller hvem kan først smadre de andres æg, uden at ens eget går i stykker?

Legen, at trante æg og går helt tilbage til 1600-tallet i blandt andet Sverige og Frankrig.

Find påskeharens æg

En voksen (Påskeharen) gemmer æg rundt omkring i haven. Man kan evt. bede børnene om at lave reder, så påskeharen har et sted at lægge æggene. Påskemorgen skal børnene så lede efter æg eller rederne med æg.

Skikken med Påskeharen er fra 1700-tallets Holland og Tyskland.

En skøn leg, som børnene elsker.

Klip et gækkebrev 

Klip et fint mønster i et stykke papir, skriv et vers, et digt eller en sjov hilsen og underskriv med prikker. Hvis modtageren ikke har gættet dit navn inden tre dage, skal du have et påskeæg – og omvendt, hvis modtageren gætter dit navn.

Gækkebrevet er en dansk tradition fra 1700-tallet, hvor forelskede par kunne vise hinanden deres følelser. Senere blev det til den drillende leg, vi kender i dag.

Gækkebrevene pynter flot i vindueerne.

Æggeløb

En anden skøn leg er æggeløbet, et sjovt løb hvor hver deltager løber med et æg på en ske. Den, som kommer hurtigst frem uden at tabe ægget har vundet.

Puste fjer

Man tager hinanden i hånden to og to, mens ens fjer kastes op i luften, og så gælder det ellers om at holde fjeren flyvende. Det par, hvis fjer bliver længst i luften, har vundet.

Puste æg

En af påskens favoritter.

Rengør æggene inden du puster dem, for at undgå salmonella – brug sprit eller hæld kogende vand på æggene i få sekunder.

Vil man puste æg med munden, så prik et hul i hver ende af ægget, brug et lille når og udvid evt. hullet med en stoppenål – jo større hullet er jo nemmere er det at puste indholdet ud.

Synes man det er lidt for anstrengende at puste med munden, kan man anskaffe sig en æggepuster i de fleste hobby-forretninger.

Herefter skal du skylle ægget ægget inde i, for at undgå lugt gener. Hæld lidt varmt vand med lidt sæbe eller eddike ind i ægget og ryst det godt. Stil derefter ægget til tørre med hullet nedad, så vandet kan løbe ud.

Sådan hænger du dit påskeæg op:

Hvis du ikke har være forbi en hobby-butik og investeret i ophæng til dine pustede æg, så kan du helt enkelt klare det med en tændstik:

Knæk en tændstik midt over og bind en sytråd omkring midten af tændstikdelen uden svovl. Før den ind igennem hullet i toppen af ægget. Før tændstikken så langt ind, at den placerer sig på tværs, når du hiver i tråden. Så er ægget klar til at hænge op til pynt.

Pynte æg

Pynte æg er hyggeligt og nærmest meditativt. Mange benytter tuscher eller æggemaling fra forskellige hobbyforretninger.

Men man kan også skabe farverne selv, fx kan man koge æggene sammen med løgskaller, rødbedestykker eller kaffegrums. Teblade, friske rødder og kørvel kan også bruges. Læs her: Hyggelige påskesysler: Farv æg med planter

Drypper man æggene med stearin inden kogningen, kan man lave flotte mønstre, da æggene ikke bliver farvede der, hvor stearinen dækker.

Man kan også ridse i æggenes overflade, så fremkommer smukke mønstre efter kogningen.

En sød ide er også at lime små anemoner, påskelilje blade eller andre små blade på ægget.

God fornøjelse – og rigtig god påske.

 

Skriv en kommentar......

Powered by BusinessCom