Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"


April: Naturen heler os via vores sanser

5. april 2021 - kl.9:09 - af:

April kommer af det latinske ord aperire (mener man), som betyder at åbne. Det vil sige, jorden er klar til at blive tilsået.

I april åbner året sig for alvor mod foråret og sommeren – óg naturen.

Det er uden tvivl og ganske sandt, at de helt enkle metoder oftest er de mest virksomme – og at de helt

enkle oplevelser oftest er de største. Naturen kan begge dele.

Videnskaben har for længst dokumenteret, at naturen spiller stærkt ind på vores psykiske, fysiske, følelsesmæssige og spirituelle ve og vel – og meget mere end vi aner eller når at opfange i vores travle hverdag.

Det er også for længst bevist at hospitalspatienter der har udsigt til natur fremfor en grå væg – heler hurtigere op.

Vi er i dag så meget oppe i vore hoveder og desværre alt for lidt i vore hjerter og fødder. Når vi ikke konnekter med naturen, ryger vi op i vore hoveder – vi mister energi og klarsyn, vores indre sjæleliv og intuition skrumper – og istedet blir vi praktiske, tænker på næste gøremål eller måltid.

Vi skal “groundes” for at bevare kontakten til os selv og vores indre kloge sjæl, som indeholder alle de svar vi har brug for.

For 100 år siden (eller mere) levede vi naturligt og harmonisk med naturens rytmer, i vore egne hjemmeskabte miljøer – uden elektricitet kun med bål, ild, månelys og stjerner som lyskilde. Vi lukkede ned i takt med solnedgang og vågnede op til solopgang. Ikke noget med manipuleret sommertid.

I dag holder vi os vågne til langt ud på aftenen eller natten – med masser af elektrisk lys, tv, sociale medier og alle mulige gøremål der er synlige i lyset og uafbrudt kalder på vores opmærksomhed.

Vi står op ved hjælp af elektroniske lyde fra telefonen – og med for lidt søvn i kroppen, starter vi endnu en elektrisk-hektisk moderne og hæsblæsende dag op!

Arbejde, børn, skole, skolesarrangementer, vasketøj, legeaftaler, hente-bringe- pick-up-drop, vasketøj, rengøring, handle, mad, madpakker, hus, husdyr, have og hyggemiddage incl. målet om at nå en løbetur, en yoga time, et aftenkursus, toppet med ægte intentioner om en omgang mindfulness – noget skal jo ligesom tage brodden af det overvældende liv, vi hver eneste dag forsøger at holde oven vande.

Det kræver ikke den store videnskab at forstå, hvorfor alt for mange af os lider af søvnløshed, overvægt, hypertension, for højt indhold af stress hormonet kortisol, som langsomt slider os ned.

Det at vi har distanceret os, så meget fra naturens naturlige rytmer og hinanden samt erstattet meget af vores urliv med et bekvemmeligt, komfortabelt og samtidig meget stressende samfund har skabt os fysiske og psykiske problemer – vi har mistet roen, nærværet og tilstedeværelsen.

Længslen efter ro og nærvær er dyb og uudtalt – fraværet mærkes så tydeligt – “det ånder i bakkerne og synger i vinden” – vi mærker det dybt i vore indre urinstinkter, hvis vi altså tillader os selv, at mærke.

Vi har brug for at komme tilbage til os selv, tilbage til naturen og roen – vi har solgt ud, hvilket gør os rastløse og urolige. Vi dulmer livet med for meget alkohol, for meget mad, overtræning, overforbrug af de sociale medier, en ny charterferie, en ny bil – og rastløsheden vokser blot endnu mere, vi fornemmer det – men kan ikke sætte ord på det, fordi vi ikke kan mærke os selv.

Vi er nødt til at kunne mærke os selv, hvis vi skal kunne bevare overblikket og passe godt på os selv og godt på hinanden.

Og lige her træder naturen, som heldigvis er her endnu! – roligt og hjælpsomt ind. Den natur, der støtter os hele livet fra vi kommer til vi går – står med al sin ro, visdom, støtte, hjælp, kærlighed og ikke mindst svar – lige udenfor døren og den kræver ikke dit Visa-kort for en konsultation.

Naturen heler os via vore sanser

Hjerne, krop og sjæl slapper af når vi kigger på grøn natur, blå himmel, havet eller lyden af bølgeskvulp, hvilket signifikant sænker vores stress niveau, reducerer nervøsitet/angst og løfter vores humør.

Når vi rører ved jorden eller graver i den med de bare næver, absorberer vi små mikroorganismer fra jorden som fylder os med styrke og energi.

Når vi går rundt på jorden i bare tæer, ligger og slapper af på jorden, svømmer i havet eller krammer/læner os op af et træ suger vi jordens negative ioner til os – hvilket er livsgivende for os.

Al den elektronik der omgiver os i hverdagen pakker os ind i positive ioner, hvilket gør os trætte og modtagelige. De negative ioner, som Moder Jord helt gratis fodrer os med skaber indre balance – de genoplader vores sjæl.

Vi mennesker har ikke bare et grundlæggende behov for naturen i fysisk, psykologisk og åndelig forstand – vi er selv en del af naturen.

”Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den” – ”Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.”  – Søren Kierkegaard

 

Skriv en kommentar......

Powered by BusinessCom