Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"


Nordjyske kvinder kan nu føde i naturen – i Hjørring

1. juli 2021 - kl.7:12 - af:

 i hvert fald så tæt på du kan komme, når du også vil have trygheden ved den modernesundhedsfaglige ekspertise ved din side.

Fire nyindrettede sansestuer er klar til de fødende på hospitalet.

Det er ikke fødestuer, som vi kender dem.

På Regionshospital Nordjylland kan kvinder fremover føde de nye vendelboer i fødestuer med multisensorisk installationskunst.

Kunst der med lyd, lys og billeder tager dem med ud i den lokale natur – til havets brusen, de store rolige vidder og det særegne lys, der præger egnen.

Alle fire fødestuer på Regionshospital Nordjylland i Hjørring er nu indrettet med multisensorisk installationskunst for at fremme sundheden hos alle fødende på hospitalet.

Kunstværker baseret på kvinder oplevelser

Billeder og lyd bringer den unikke nordjyske natur ind på fødestuerne.

– Værkerne på fødestuerne er skabt ud fra fortællinger fra kvinder om, hvor i den nordjyske natur, de finder ro, energi og tryghed. Deres minder og oplevelser fra lokale natursteder er brugt til at skabe fortællinger gennem billeder, lys, lyd og musik, som omgiver kvinderne hele vejen rundt på fødestuerne. Det skaber en smuk ramme, så det nye liv kommer til verden i omgivelser, hvor moderen føler sig rolig, tryg og hjemme, fortæller Esben Bala Skoubo, designer og arkitekt.

Nordjyske stemninger fra hele døgnet, hele året

Værkerne “Nordiske stemninger” er bygget over fire temaer: Drømme, livet, ro eller urkraft. Optagelserne til værkerne er foregået gennem det seneste år mange forskellige steder i Vendsyssel og på alle tider af døgnet. Installationen kan tilpasses af den enkelte, så hvis fødslen foregår tidlig morgen, så kan de vælge gryende morgenstemning fra et lokalt naturområde som skoven i Tolne, Sæby Å, Hulsig Strand eller Rubjerg Knude og ankommer man midt om natten, så vil man måske hellere omgive sig med nattens tusmørke.

Værkerne kan til- og fravælges af parret.

Hjemlige rammer

Udover den multisensoriske kunst, så er indretning af stuerne også gjort med hjemlig. I opholdszonen er der med møbler og materialer skabt en hyggelig atmosfære med mulighed for ophold i sofa og stole. I den fødselsforberedende zone  findes badekar og stemning af wellness. Og selve fødselszonen er skærmet af og åbnes først, når fødslen er i gang. Her er stadig trygge, intime rammer, men også godt arbejdslys og klinisk udstyr til personalet.

Fremme sundheden

At bringe den unikke nordjyske natur ind på fødestuerne kan medvirke til at nedsætte stressniveauet og fremme sundheden hos de fødende.

– Forskning peger på, at sansestuer virker beroligende på fødende og kan virke reducerende på mængden af blødning, brugen af smertestillende medicin og ikke mindst antallet af kejsersnit blandt de fødende. Ydermere viser erfaringer, at man kan styrke familiedannelsen ved at give mere plads til partneren, samt give markant bedre brugertilfredshed og mere selvhjulpne par samt et bedre arbejdsmiljø for personalet. Samtidigt understøtter værkerne døgnrytmen og fødselsprocessen, siger chefjordemoder Helle Høy Simonsen.

Projektet er et samarbejde mellem hospitalet og fire kunstnere, som tæller billedkunstner Henrik Godsk, naturfotograf Morten Hilmer, komponist og ph.d. Marie Højlund samt ph.d., arkitekt og designer Esben Bala Skouboe. Det er støttet af Det Obelske Familiefond med 1,19 millioner kroner.

Se indslag fra TV2 Nord om sansestuerne her

En kommentar til: “Nordjyske kvinder kan nu føde i naturen – i Hjørring”

  1. Elisa Kristensen den: 3 juli - 2021 11:25

    Waaaurw – jeg får lyst til at få nogle flere børn. Sikke et løft, det er fantastisk. Tillykke til de fødende kvinder og Regions Hospital Nordjylland i Hjørring.

Skriv en kommentar......

Powered by BusinessCom