Kontakt os | Annoncering | Tip en nyhed | Skriv til "Ordet er frit"


Giftrester i 70 procent af vores fremtidige drikkevand

3. juli 2021 - kl.9:00 - af:

Det er meget bekymrende, at der findes giftrester i 70 procent af det yngste grundvand. Det vand skulle nemlig meget gerne blive vores drikkevand om 30-50 år.

I Danmark kan vi tænde for vandhanen og få rent drikkevand direkte fra undergrunden. Det føles som en selvfølge for mange danskere, men måske vil det ikke være muligt i fremtiden.

I 70 procent af vores yngste grundvand bliver der nemlig fundet rester af gift ifølge en rapport, som den uafhængige forskningsinstitution GEUS har udgivet i 2021.

Det yngste grundvand er det vand, som ligger i 0-20 meters dybde under jordoverfladen. Og det skulle meget gerne blive til rent drikkevand i vores vandhane om 30-50 år, efter det er sivet ned gennem jorden til vores grundvandsmagasiner. Nogle af giftresterne vil forsvinde i løbet af nedsivningsperioden, men ikke alle.

– Det er meget bekymrende, at der så ofte bliver fundet rester af gift i vores yngste drikkevand. Hvis vores børn og børnebørn også fremover skal kunne nyde rent drikkevand direkte fra undergrunden, så skal vi passe bedre på vores grundvand, siger Walter Brüsch, der er geologisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Vi risikerer mere forurenet drikkevand i fremtiden

Allerede nu har vandværkerne stigende udfordringer med at finde nok rent drikkevand uden giftrester. I dag finder vandværkerne rester af gift i over halvdelen af deres drikkevandsboringer.

Vores nuværende drikkevand er det grundvand, som har ligget i jorden i årtier. Her bliver der primært fundet rester af gift, som i dag er blevet forbudt at bruge.

Men selv om mange af de gamle giftstoffer er blevet forbudt, så bliver der altså i dag fundet giftrester i 70 procent af det yngste grundvand.

Der findes stadig mange sprøjtegifte, som er fuldt lovlige at bruge, selvom de ender i grundvandet. Et eksempel på det er azol-svampemidler, som bliver brugt på korn i traditionelle landbrug. Det fører til, at det giftige nedbrydningsprodukt 1,2,4-triazol ender i vores yngste grundvand. Altså det grundvand, som er på vej nedad gennem jorden til vores underjordiske grundvandsmagasiner, hvor vi henter vores drikkevand.

– Der er ikke noget, der tyder på, at vores fremtidige drikkevand vil blive mindre forurenet med rester af sprøjtegift end vores nuværende drikkevand. Tværtimod kan vi risikere at få et endnu værre problem i fremtiden, hvis vi ikke ændrer adfærd og stopper forureningen af vores grundvand, siger Walter Brüsch.

Forbyd sprøjtegift hvor grundvandet dannes

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for, at regeringen indfører et forbud mod sprøjtegifte i de sårbare områder, hvor grundvandet dannes.

Det kan ske ved, at man opretter grundvandsparker oven på de sårbare områder, hvor grundvandet dannes. Den sprøjtefrie jord kan i stedet bruges til økologisk landbrug, skovdrift eller rekreative formål.

Læs også: Tjek din kommune her: Så ofte er der giftrester i grundvandet

Skriv en kommentar......

Powered by BusinessCom